wtorek, 21 czerwca 2011

Delikatnie cytrynowe racuszki


Dawno już nie jadłam tak dobrych racuszków.
Trochę, odrobinę przypominają placki biszkoptowe, ale to nie to samo.
Te racuszki, dzięki obecności sera ricotta rozpływają się w ustach. Obtoczone w cukrze o grubej rafinie i lekko skropione świeżym sokiem cytrynowym ...pycha!
Robiłam je w przeciągu kilku ostatnich dni kilka razy.
Wreszcie za ostatnim razem podwoiłam porcję składników, bo wiedziałam że znikną szybko (czytaj: w błyskawicznym tempie).
 Są pyszne i dlatego mocno polecam.


Przepis na delikatnie cytrynowe racuszki z ricottą
(przepis pochodzi z książki Donny Hay, Instant Entertaining)

na około 22 sztuki:

160 g mąki pszennej
2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru 
200 g sera ricotta
160 ml mleka
2 łyżeczki startej drobno skórki z cytryny
2 łyżki soku cytrynowego (świeżo wyciśniętego)
60 masła roztopionego i przestudzonego
2 jajka
masło lub olej do smażenia
cukier o dosyć grubej rafinie do obtoczenia
świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub plastry cytryny

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, łączymy z cukrem.
Oddzielamy żółtka od białek.
Mleko, ser, masło, żółtka, skórkę z cytryny i sok miksujemy do gładkości.Łączymy z mąką, proszkiem i cukrem i miksujemy  raz jeszcze do gładkości.

Ubijamy białka prawie na sztywno.
I łączymy je z pozostałymi składnikami szpatułka, powoli i delikatnie.
Rozgrzewamy patelnię i rzucamy na nią kawałek masła (nieduży). Następnie kładziemy łyżką ciasto na racuszki. Po dwie łyżki na jednego racuszka. Smażymy z obu stron. Po dwie-trzy minuty z każdej. Aż nieco urosną i nabiorą złotobrązowego koloru. Obtaczamy je w cukrze i podajemy lekko skropione cytryną albo z plasterkiem cytryny.

Uwagi:
przepis nieco zmodyfikowałam. Dodałam sok z cytryny. I takie nam smakują najbardziej.


12 komentarzy:

  1. Świetne zdjęcia! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez czesto robie podobne placuszki, szczegolnie w weekend na sniadanie. Sa najlepsze :) Nie skrapialam cytryna, ale moze sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, prezentują się pięknie, a połączenie ricotty i cytryny bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne są, uwielbiam wszystkie placuszki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczna oprawa, przepis apetyczny, czego chciec wiecej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Cytrynowych placuszków jeszcze nie jadłam.
    No cóż... trzeba będzie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekne, zrobię, tak zrobię na pewno!

    Muszę Ci powiedzieć, że Twoje zdjęcia i sposób w jaki prezentujesz jedzenie absolutnie mnie poruszają. Naprawdę, nie mogę się na Twoje posty napatrzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamila,
    Katie,
    burczymiwbrzuchu,
    slyvvia,
    Szana,
    Papaya,
    nat.,
    gosiaa99

    dziękuje Wam za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie. Dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  9. O rety, z chęcią zjedlibyśmy cały talerz takich cytrynowych racuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. podoba mi się Twój blog. coś tak czuję, że będę go często odwiedzać

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmh.. można się rozkochać w takich racuszkach.. mhmh.. wspaniałe!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.