czwartek, 23 czerwca 2011

Long live the pizza! O przygotowaniu zdrowej pizzy słów kilka/ How to prepare a superhealthy pizza


(all images by Agnieszka Guszpit   ©  2011
click on to enlarge)

Jeszcze do niedawna pizza była   jednym z tych dań na które ochota przychodziła przynajmniej kilka razy w miesiącu i jednocześnie rodziły się we  mnie ambiwalentne odczucia.
Wreszcie wpadłam na przepis znaleziony na stronie BBC Good Food na ciasto z mąki pszennej razowej. Dodatkowo za topping służyła pokaźna dawka warzyw.
Dzisiaj topping wybieram sama, za każdym razem inny. Przygotowanie pizzy zawsze pobudza działanie wyobraźni i ten przepis, chociaż podany niżej pozostawia szalenie dużo swobody zarówno na przygotowanie samego ciasto jak i kombinacji tego co na nim się znajdzie.


Przepis na zdrową pizzę:
( Superhealthy pizza  BBC Good Food, przeze mnie przepis nieco zmodyfikowany)

na ciasto:

100 g mąki typ 450
100 g mąki pszennej razowej
łyżeczka soli
odrobina oleju
125 ml letniej wody
7 g drożdży instant (fast action yeast)
mąka do podsypania stolnicy

Ponadto:

100 g cukinii cieńko pokrojonej
140 g pomidorów posiekanych z puszki
łyżka koziego sera
50 g sera mozarella
łyżka posiekanej cebuli
odrobina czosnku posiekanego
bazylia
tymianek
sól i pieprz
220 g winnych pomidorków koktajlowych
3 małe grzyby posiekane drobno
oliwki zielone odpestkowane pokrojone

Ciasto przygotowujemy przez połączenie wszystkich składników i wyrabianie na stolnicy około 6  minut.
Stolnica powinna być lekko podsypana mąką. Ciasto rozciągamy, zakładamy, rozwałkowujemy i powtarzamy te czynności aż do momentu uzyskania ciasta gładkiego i elastycznego.
Papier do pieczenia lekko natłuszczamy i na nie wykładamy ciasto rozwałkowane na dysk o średnicy około 30 cm, może być mniej, bo tutaj nie o precyzję się rozchodzi.
Nakrywamy je płótnem i odstawiamy na 20 minut do lekkiego napuszenia.
Następnie rozsmarowujemy pomidory z puszki, UWAGA: połączone uprzednio z czosnkiem, cebulą, bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem.
Na tak przygotowany sos wykładamy cukinie, grzyby, ser, oliwki (opcjonalnie) i na samym wierzchu pomidorki.
Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 20 min pod przykryciem.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni Celsjusza. Pieczemy pizzę w tej temp. przez 20 minut, po czym ją zmniejszamy do 195 stopni i pieczemy dalej przez kolejne 20 minut albo do momentu kiedy to ciasto na brzegach nabierze brązowo-złotego koloru.
Gotowe!

Miłego popołudnia!

A.

16 komentarzy:

  1. Fajna taka pizza:-) Widac, ze mozna i smacznie i zdrowo:-)
    Jeszcze bardziej niz pizza urzekly mnie zdjecia, sa przepiekne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna. Z wielką chęcią skuszę się na kawałeczek ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. naprawde pieknie zdjecia.
    a tak w ogóle, to niespotkałam sie jeszcze z takim ciastem na pizze, ale jestem za. chetnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ach, znów takie piękne zdjęcia!
    i ponętne smakołyki.
    rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oo.. razowej pizzy jeszcze nie próbowaliśmy, więc zapisujemy. A zdjęcia i aranżacja jak zawsze pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aga, dziękuję za Twe miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie.

    Papaya, dzięki. Ślę pozdrowienia.

    Asiu, bardzo dziękuję i pozdrawiam.

    Praline, miło Ciebie znów widzieć. Pozdrowienia.

    Karmelitko, dzięki za komentarz i że wpadłaś. Serdecznie pozdrawiam.


    Just Great Food, dziękuję bardzo. Pozdrowienia serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo wszystko nie wierzę w istnienie zdrowej pizzy:) To by było zbyt piękne:) Ale i tak bym zjadła twoją, przepis jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem pierwszy raz u Ciebie, nie wiedzieć czemu... Robisz obłędne zdjęcia!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj, dziękuję. Najprawdopodobniej dlatego że Bayaderka istnieje od kilku miesięcy. To noworodek jeszcze:-) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zwykle zachwycasz zdjęciami ;-) W sumie to nigdy nie wierzyłam, że istnieje 'Zdrowa pizza' ;-D Mhmh.. wszystko wygląda zachęcająco ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis. Polecam też pizzę na spodzie pół-orkiszowym i z zieleniną na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zdjęcia użyte do tego przepisu były wykonane w świetle sztucznym?

    OdpowiedzUsuń
  13. Pizze do tej pory były obowiązkowo z salami lub boczkiem - ale przepis na tyle ciekawy że jutro tylko cukinia:-)))) i duuuużo sera

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię pizzę wegetariańską, często zamawiam z Party Pizza, jest smaczna i zdrowa, raz na jakiś czas robię sobie wolne od gotowania i jadam taki fast food.
    Ale Twój przepis mnie zachęcił i tym razem sama zrobię pizzę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.