niedziela, 20 maja 2012

Sernik czekoladowy/ Chocolate cheesecake





Sernik z mascarpone i kremowego serka.
Jest kremowy, niezwykle delikatny. Dodatek gestego alkoholu podbija smak czekolady i nadaje mu charakteru jednak sam sernik nie jest przesadnie czekoladowy. Dlugo zastanawialam sie nad tym czy nie powinien nazywac sie sernikiem truflowym-smak i konsystencja sernika do zludzenia przypomina mi to wlasnie bardzo proste ciasto truflowe.
Duma mnie rozpiera bo to najlepszy, jak dotad, sernik na blogu, w dodatku przepis wymyslilam sama ( i teraz po wielkiej liczbie kawalkow w tluszcz obrosne i pewnie z dumy, w piora :-)).

Jest pyszny, polecam.


Sernik czekoladowy jak trufla

skladniki na forme o sr. 23- 24 cm:

500 g mascarpone
500 g serka kremowego, Philadelphia
220 g cukru
65 ml likieru kawowego, ew. czekoladowego
190 ml smietany kremowki ( 30 % tluszczu) + 4 lyzki
80 g czekolady, min. 70% kakao
80 g czekolady mlecznej
25-30 g kakao holenderskiego
3 jajka, sredniej wielkosci

ganache:
60 g czekolady mlecznej
60 g czekolady, min. 70% kakao
5-6 lyzek smietanki kremowki
2 lyzki likieru kawowego, ew. czekoladowego

przed podaniem:
mrozone lub swieze owoce



Wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa: wyjmujemy je z lodowki na minimum 2 h przed pieczeniem.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Dno formy o srednicy 23 cm wykladamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy papier poza dna ( to ulatwi nam przekladanie sernika po upieczeniu). Wewnetrzna czesc obreczy formy natluszczamy lekko olejem. Zamykamy obrecz formy. Mocna folia aluminiowa owijamy forme z zewnatrz, bardzo szczelnie.

Mascarpone laczymy z serkiem kremowym blenderem. Dodajemy cukier i miksujemy do polaczenia.
Czekolade mleczna i gorzka ( polamana w kosteczke) laczymy z 4 lyzkami smietanki kremowki w malym rondelku o grubym dnie. Podgrzewamy czekolade ze smietanka na malym ogniu do rozpuszczenia i calkowitego polaczenia. Zestawiamy z ognia, studzimy.

Zblenderowany ser polaczony z cukrem miksujemy ze smietanka kremowka, przestudzona czekolada, kakao. Do polaczenia. Nastepnie bardzo wolnym strumieniem wlewamy likier i nadal miksujemy.
Na koncu dodajmy jajka. Miksujemy bardzo krotko, tylko do polaczenia.

Mase serowa wlewamy do formy.
Zagotowujemy wode w czajniku w takiej ilosci aby siegala 2/3 wysokosci  prostokatnej formy, w ktorej odbedzie sie kapiel wodna naszego sernika ( oczywiscie forma powinna miescic forme z masa serowa :-)).
Wlewamy wode ostroznie do prostokatnej formy.
Wkladamy powoli forme z masa serowa do formy i umieszczamy forme na srodkowym poziomie naszego piekarnika. Pieczemy okolo 90-95 minut. Koniecznie studzimy sernik i nie kroimy go wczesniej niz 18- 24 h po upieczeniu jako ze masa jest bardzo delikatna i musi zastygnac.
Na kilka godzin przed podaniem przygotowujemy ganache: czekolade lamiemy w kostke, laczymy ze smietanka w malym rondelku i podgrzewamy na malym ogniu tylko do polaczenia, nie zagotowujemy! Sciagamy natychmiast z ognia, mieszamy i powoli laczymy z alkoholem ( opcjonalnie, mozna pominac). Polewamy ganache wierzch sernika. Wkladamy sernik do lodowki aby ganache przestygla.
Przed podaniem mozna udekorowac sernik owocami sezonowymi lub mrozonymi: swietnie sie tutaj sprawdza truskawki, maliny, jagody, borowki itd. Sernik, ze wgledu na bardzo kremowa konsystencje, kroimy suchym goracym nozem.
Smacznego! :-)



In English:

This cheesecake is creamy, delicate and is a real treat for those who love chocolate and cheesecakes.
I have made it using some Sheridan's (coffee-flavoured alcohol) which brings up the chocolate flavour. Still this cheesecake is not overpowerly chocolatey. And because of its consistency it reminds of a truffle torte.



Chocolate cheesecake 

(ingredients listed below are for a baking tin, 23-24 cm in diameter)

500 g mascarpone
500 g cream cheese
220 g caster sugar
80 g dark chocolate, min. 70 % cocoa solids
80 g milk chocolate
190 ml double cream + 4 tbsp
65 ml coffee-flavoured liqueur ( I used Sheridan's)
3 medium-sized eggs
25-30 g Dutch cocoa powder


Preheat the oven to 150 degrees Celsius.
Line up the base of your tin ( 23-24 cm in diameter) with non-stick baking paper and let it out over the sides of the tin ( this will let you transfer the cake on a plate/ cake stand after being baked) Grease slightly the sides of the tin. Close the tin carefully. Wrap it up, but only from outsides, with strong aluminium foil.
Blender the mascarpone with cream cheese and sugar. Set aside.
In a heavy-based saucepan combine the broken chocolate and 4 tbps double cream and let it melt over a small heat. Stir it with a spoon and do not let it boil so take it off the heat immediately once combined. Let it cool.
Mix the cheese with cool melted chocolate, cream, cocoa powder. Very slowly combine the mixture with alcohol. At the end add three eggs, one at a time and mix very quickly just to combine with the rest of the ingredients. Do not be tempted to overmix those as this may cause the cheesecake to rise in the oven and then break and collapse once the temperature is low.
Pour the mixture into your tin.
Then prepare another tin, best will be a Sunday roast tin. Boil a kettle and pour the water into the big rectangular tin just to 2/3 height. Put the cheesecake tin carefully into the bigger rectangular tin and place those just on the middle shelf of your oven. Bake for around 95 minutes. The top of the cheesecake should feel quite firm when ready and you can also shake the tin lighlty to check whether the dessert is ready but do not check it with skewer.
Put the cheesecake into the fridge for minimum 18 hours before eating. Slice it with hot and clean knife only.


For the chocolate ganache ( to prepare after the 18 hours of chillling)

60 g dark chocolate
60 g milk chocolate
5-6 tbsp double cream
2 tbsp Sheridan's

Break the chocolate in a heavy based saucepan. Combine the chocolate with cream. Let it melt over a small heat. Take it off the heat once melted and then combine with the alcohol.
Pour it over the top of the cheesecake and let is set in the fridge for about an hour to two hours.
Serve the cheesecake with fresh or frozen fruits.

18 komentarzy:

  1. yummm.. wyglada przepysznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być super,ja też mam pyszny serniczek czekoladowo-orzechowy u siebie!! Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwio, widzialam- wyglada bardzo smakowicie:-) Dziekuje.

      Usuń
  3. Wygląda pysznie! I jak ładnie pokrojony - ja zawsze mam z tym problem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje:-) Mama nauczyla mnie jakis czas temu juz kroic ciasta tego typu goracym i suchym nozem. Mysle, ze w tym tkwi tajemnica ladnego krojenia ciast. Pozdrawiam:-)

      Usuń
  4. Wygląda absolutnie pięknie i pysznie! BArdzo kuszący sernik. Uwielbiam serniki, zatem koniecznie muszę ten Twój upiec. Cudo!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, dziekuje! :-) Bardzo mi milo bo wiem ze kochasz serniki. Ciesze sie, ze ten Ci sie podoba. Pozdrowienia!

      Usuń
  5. Sernik naprawdę świetnie wygląda i do tego jest Twojego autorstwa, pycha;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli najlepszy, to koniecznie muszę zrobić. Wygląda obłędnie. :)

      Usuń
    2. DarkANGELiko i Agnieszko,

      dziekuje :-)

      Usuń
  6. Od kilku dni chodzi za mną ochota na coś "czekoladowego". Na tyle jest to silna i podświadomie sprecyzowana ochota, że nawet czekolada nie jest w stanie temu sprostać. Ten sernik czekoladowy jest! :) Mogę prosić o kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatrice,

      :-)
      Ja zapraszam na Wyspy. Jak sie spotkamy to upieke Ci caly :-)

      Usuń
  7. Great cake and great pictures ... I love this blue that you have used ...
    congratulations !

    OdpowiedzUsuń
  8. Skoro piszesz, że najlepszy, to sobie nie odmówię i upiekę :-))
    Gratuluję, jest przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Love this post - so much so that I'm featuring it in this week's Food Fetish Friday series (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and I'm always inspired by your creations… Thanks so much for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  10. Es una maravilla muy bien preparada me encanta luce bellísima ...felicitaciones me encanta tu cocina y tu blog,abrazos hugs,hugs.

    OdpowiedzUsuń
  11. Howdy are using Wordpress for your blog platform?
    I'm new to the blog world but I'm trying to get started and
    set up my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog?

    Any help would be greatly appreciated!

    My web blog :: sexy girls

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.