Poniekad jedne z najbardziej popularnych buleczek w Szwecji skad pochodzi autorka przepisu, Leila Lindholm.
Pieczone wylacznie na drozdzach, z dodatkiem melasy, kminku, nasion kopru, anyzu i kolendry.
Zdecydowanie odbiegajace w smaku od tradycyjnych polskich buleczek. Lekko slodkie, za przyczyna przypraw- aromatyczne, w smaku bardzo specyficzne, o miekkim miazszu i rownie miekkiej skorce. Doskonale sie komponuja z dobra wedlina, pomidorem, pastami wszelkiej masci. Nie sadze aby rownie dobrze smakowaly z powidlami czy twarozkiem na slodko ale pewnie to rzecz gustu.
Szwedzkie bulki pszenno-razowe
Delicious rye rolls
przepis pochodzi z ksiazki L. Lindholm '' A piece of cake''
50 g masla
50 g oliwy
400 ml mleka letniego
90-100 ml melasy
2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki cukru (opcjonalnie)
1 lyzeczka anyzu
1 lyzeczka kminku
1 lyzeczka kopru
1 lyzeczka kolendry
12 g drozdzy instant albo 24 g swiezych drozdzy
150 g maki zytniej, typ 2000
1 lyzeczka octu, ew. soku z swiezo wycisnietej cytryny
500-550 g maki pszennej chlebowej
Maslo roztapiamy w rondelku. Dodajemy oliwe, mleko, melase, sol, przyprawy i podgrzewamy do osiagniecia temp. okolo 45 stopni Celsjusza. Drozdze instant ( ze swiezymi przygotowujemy rozczyn), make zytnia laczymy z mokrymi skladnikami. Dodajemy ocet, ewentualnie sok z cytryny i lyzka mieszamy skladniki do polaczenia.
Dodajemy powoli make chlebowa, stopniowo. W pewnym momencie ciasto bedzie geste na tyle ze zacznie odchodzic od scianek miski/ naczynia, w jakim je bedziemy wyrabiac. Mozna ciasto przeniesc na stolnice i wyrabiac na niej ( lekko poproszonej maka) przez okolo 4-5 min., nastepnie uformowac ciasto z kule i przeniesc do miski. Nakrywamy ciasto sciereczka i odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce do wyrosniecia na jakies 45 minut do godziny az prawie podwoi swa objetosc.
Po tym czasie ciasto wykladamy na stolnice, zbijamy je lekko, by utracilo nieco na swej objetosci. Odrywamy po kawalku albo od razu dzielimy na 14-16 rownych czesci i z kazdej z nich formujemy buleczke. Wykladamy buleczki na forme do pieczenia ( natluszczona i wysypana maka albo wylozona papierem do pieczenia) w mniej wiecej rownych odstepach. Kazda bulke nacinamy na krzyz.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pozwalamy bulkom sie napuszyc, ok. 25-30 min i pieczemy je w nagrzanym piekarniku okolo 20 minut. Studzimy na kratce. Podajemy wystudzone.
Czekam, bo wygladaja przepieknie!
OdpowiedzUsuńCudowne! :)
OdpowiedzUsuńZachwycające!
OdpowiedzUsuńZapisuję na listę do upieczenia.
Pozdrawiam!