niedziela, 2 września 2012

Mus jezynowy/ Blackberry mousse






Jezyny, po raz kolejny :)
Tym razem w postaci prostego musu owocowego o bardzo delikatnej konsystencji.
Przepis do przygotowania w niecaly kwadrans.


Mus jezynowy
ok. 5-6 niewielkich porcji

3 bialka
2, 5 lyzeczki zelatyny
270 g jezyn
150 ml smietanki kremowki
40 g cukru pudru
szczypta soli
2-3 lyzki goracej wody


Jezyny misujemy na gladko. Ubijamy smietanke na sztywno.
Bialka ubijamy na beze, dodajac szczypte soli. Powoli dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
W kilku lyzkach goracej wody rozpuszczamy zelatyne, studzimy ja lekko. Laczymy, za pomoca miksera, z jezynami. Owoce laczymy ze smietanka. Ubite bialka z cukrem laczymy delikatnie z masa owocowa, najlepiej szpatulka.
Dzielimy przygotowana mase pomiedzy kieliszki albo pucharki.
Wstawiamy do lodowki i chlodzimy az mus stezeje, tj. okolo kilku godzin.
Podajemy z swiezymi owocami, mozna tez z listkami swiezej miety.
Smacznego :)


26 komentarzy:

  1. Cudne zdjęcia. Mam ochotę na jeżyny...

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędny kolor i smak na pewno też:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem, co najlepsze, co najpiękniejsze? smak, kolor, czy podanie?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość, że ma pewnie obłędny smak , to jeszcze ten STYL ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ kolor! bardzo apetycznie dzisiaj u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Teraz mam ochotę nie tylko na sama jeżyny, ale jeszcze na taki mus!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda genialnie;) Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  8. zdjęcia cudne!:) a ten musik mmmm pychota:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Co tu dużo mówić, po prostu PYCHA!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dziekuje Kazdej za tak mile komentarze :) Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglada genialnie! poprosze takie z dostawa do domu ;p

    OdpowiedzUsuń
  12. Wstyd się przynać, ale ja w tym roku nie przyrządziłam jeszcze nic z jeżyn. Pora nadrobić zaległości! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie z zupełnie innej beczki, niż kulinarnej.
    Jak nazywa się trzcionka z napisu "Blackberry Mousse"??

    OdpowiedzUsuń
  14. Agnieszko! Wspaniały! Zrobię na pewno, bo uwielbiam jeżyny i mam ich jeszcze mnóstwo w ogrodzie:)
    U mnie też jeżynowo;)
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Agnieszko, przepiękne zdjęcia, cudowny mus! Uwielbiam takie propozycje. Szkoda,że nie mam jeżyn.
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dziekuje :) Ciesze sie ze mus sie spodobal :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam! za czernice dałabym się pokroić

    OdpowiedzUsuń
  18. Ładne światło i nastrój piękny się zrobił. Szkoda zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję bardzo za nazwę czcionki:-))))

    OdpowiedzUsuń
  20. These look heavenly! I love the intense color and the creamy texture of the mousse... I'm featuring this post in today's Food Fetish Friday (with a link-back and attribution as always). Thank you so much for keeping me inspired with such delicious creations...

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam, niestety w tym roku nie udało mi się zdobyć jeżyn :(

    OdpowiedzUsuń
  22. Kocham jeżyny; jak już dojrzeją, z pewnością taki mus przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.