sobota, 29 września 2012

W 15 minut: koperty z ciasta francuskiego z gruszka i platkami migdalow

Kiedys wspominala o takich kopertach Liska z White Plate. Byly to koperty z ananasem. Nieco pozniej pojawily sie rozki/paczuszki z ciasta francuskiego z jablkami na Moich Wypiekach.
Dzisiaj koperty z gruszka i platkami migdalow.
KAZDY potrafi przygotowac takie ciastka.
Wystarczy tylko paczka ciasta francuskiego, kilka gruszek, odrobina przypraw,  roztrzepane jajko i minimum czasu i checi :) 
Lukier, migdaly- to juz jak lubimy, niekoniecznie, chociaz tak naprawde chrupiace zarumienione migdaly swietnie komponuja sie z miekka ciepla gruszka schowana w ciescie francuskim.

Koperty z ciasta francuskiego z gruszka i platkami migdalow
zainspirowane przepisami znalezionymi w internecie

320 g ciasta francuskiego
200 g gruszek (waga po obraniu, pokrojeniu owocow w drobna kostke)
odrobina cynamonu
odrobina galki muszkatolowej
roztrzepane jajko

ponadto:
cukier puder, okolo 1/2 szklanki
troche goracej wody
zarumienione platki migdalow, okolo 3 lyzki

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasto francuskie ( w placie) wykladamy na deske do krojenia. Przekrawamy wzdluz i nastepnie w taki sposob aby wykroic okolo 10 trojkatow.
Owoce laczymy z cynamonem i galka. Na kazdy trojkat ciasta wykladamy owoce za pomoca lyzki. Nastepnie ''zamykamy'' trojkat by utworzyl paczuszke/ koperte (gorny bok do srodka, lewy bok do srodka, prawy bok do srodka i na koncu zlepiamy boki ciasta ) wykladamy na forme do pieczenia, gladka czescia do gory. I tak postepujemy z kazdym trojkatem ciasta. Roztrzepanym jajkiem smarujemy kazda koperte. Wstawiamy forme do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy okolo 10-12 minut albo do momentu az ciastka nabiora zlotobrazowego koloru.
Lekko przestudzone koperty mozna polac lukrem przygotowanym z utartego cukru pudru i odrobiny wody na gladko, tutaj trzeba uwazac z iloscia wody, lepiej dodac jej mniej na poczatku. Ciastka dekorujemy platkami migdalow, ktore  trzeba uperzednio zrumienic na patelni (kilka minut, uwazamy aby sie zbytnio nie zrumienily). Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Mniam, wyglądają tak pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dobrze, że istnieje ciasto francuskie! W moment można takie pyszności wyczarować...

    OdpowiedzUsuń
  3. zaczarowałaś mnie tym przepisem ! na pewno spróbuję zrobić takie poduszeczki ! tylko może z brzoskwinią ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale czarujesz Aguś , oj co za zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybkie, pyszne i efektywne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, uwielbiam ciasto francuskie z takimi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie szybkie desery, ciasto francuskie daje tyyyyle możliwości. Porywam jedną kopertę do kawy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.