wtorek, 25 września 2012

Blyskawiczne ciasto z gruszka, figami i czekolada





Ciasto do przygotowania w kwadrans.
Skladniki laczymy na zasadzie: mokre w jednym naczyniu, suche w drugim ( podobnie jak w pieczeniu muffinow) i widelcem laczymy calosc.
Ciasto jest bardzo wilgotne, miekkie, nieprzesadnie slodkie, z kawalkami czekolady...Wypelnione dosyc spora iloscia owocow.



Blyskawiczne ciasto z gruszkami, figami i czekolada

190 g maki pszennej
100 g posiekanych suszonych fig
100 g posiekanej dobrej czekolady
200 g gruszek pokrojonych w kawalki (waga po obraniu)
50 g cukru
50 g nutelli
2 jajka
lyzeczka proszku do pieczenia
garsc posiekanych orzechow wloskich, opcjonalnie*
2 lyzki holenderskiego kakao* 
90 g jogurtu naturalnego
90 g oleju
szczypta sody oczyszczonej

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Niewielka foremke, tzw. keksowke, wykladamy papierem do pieczenia.
Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia, soda.
Figi, gruszki, czekolade laczymy z jogurtem, nutella, olejem, cukrem.
Jajka ubijamy i laczymy z mokrymi skladnikami.
Suche i mokre skladniki mieszamy tylko do polaczenia.
Wlewamy mase do foremki. Wyrownujemy wierzch szpatulka.
Pieczemy na srodkowym poziomie, przez okolo 40 minut.
Ciasto wyjmujemy po upieczeniu. Studzimy.
Przygotowujemy ganache: czekolade polamana w kosteczke laczymy ze smietanka i z kakao. Podgrzewamy, albo w mikrofalowce, albo w garneczku o grubym dnie, najlepiej na najmniejszym plomieniu. Jak tylko skladniki sie polacza, ganache bedzie lsniaca, polewamy nia ciasto, lekko studzimy i ozdabiamy plasterkami suszonych fig.
Smacznego :)


* Na zdjeciach ciasto jest i bez orzechow, i bez kakao. Kiedy pieklam je po raz pierwszy, z orzechami i kakao, bylo jeszcze lepsze i bardziej intensywne w smaku.

11 komentarzy:

  1. Jejku Agnieszko,jakie piękne jest to ciasto! Chciałabym teraz kawałeczek zjeść. Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ładnie wygląda i to cudowne połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. omatko,matko,matko icórko...jato muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To połączenie do mnie przemawia *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamuniu, cóż za rajski wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzę o kawałku takiego ciasta, teraz! ;-) Trzymam kciuki za książkę, Agnieszko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolory, użyte produkty i smaki przywiodły mi na myśl "Baśnie z 1001 nocy". Oglądając Twoje zdjęcia miałam wrażenie, że oglądam wciągającą książkę dla dzieci!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Beautiful photos... Such a change in one year.. How did you do that??

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka długość formy?

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimie, uzylam malej keksowki, 20 cm na 9 cm szerokosci.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.