wtorek, 23 października 2012

Babka cytrynowa / Lemon bundt cake


Delikatnie cytrynowa, bardzo wilgotna. Babka, ktora nie wymaga ucierania.
Wystarczy polaczyc suche skladniki i te mokre, wlac ciasto do formy i upiec. Takie laczenie skladnikow tzw. metoda muffinowa nie zabierze nam wiecej niz kwadrans.



Wilgotna babka cytrynowa

280 g maki pszennej
180 g cukru
150 g prawdziwego masla, rozpuszczonego i przestudzonego
3 jajka, sredniej wielkosci
50 ml soku z swiezo wycisnietej cytryny (z okolo 2 cytryn)
skorka starta z dwoch wiekszych cytryn
100 g kwasnej smietany
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
malenka szczypta soli
maslo do natluszczenia formy
cukier puder przed podaniem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Forme do babki z kominem natluszczamy maslem.
Make przesiewamy z sola, proszkiem i soda.
W drugim, wiekszym naczyniu laczymy lekko ubite jajka, cukier, smietane, przestudzone maslo, sok z cytryny i skorke. Mokre skladniki dokladnie laczymy, niekoniecznie mikserem. Suche skladniki wsypujemy do ''mokrych'' i laczymy wszystko, jak najdelikatniej, widelcem. Mase wlewamy do foremki. Pieczemy babke w powyzszej temperaturze do tzw. suchego patyczka, mi to zajelo okolo 40 minut.
Po upieczeniu babke studzimy w formie przez okolo 20-30 min., po czym wykladamy z formy na kratke kuchenna, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. lubię takie proste ciasta, łatwo się robi i można zjeść na wiele sposobów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i pysznie! Czasami robię takie właśnie muffinkowe ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też ostatnio piekłam babeczkę :-) Urocze zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie proste nieprzesiąknięte słodkimi kremami ciasta :) babka wyszła Ci cudowna !

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka ona jest piękna. Cytrynowa, delikatna, lubię takie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle pyszności u Ciebie i fantastyczne zdjęcia! Chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie cytrynowe ciasta, ostatnio też robiłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam podobną kilka dni temu. Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak się pięknie symetrycznie zezłociła :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi często ciasta ucierane wychodzą z zakalcem, więc takie, gdzie ucierać nie trzeba, byłoby rozwiązaniem idealnym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglada megapysznie, tak ze az mam ochote siegnac po ten kawlaek)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię cytrynowe wypieki. A jeśli sa na dodatek proste to znaczy, że musze wypróbować!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Banalna a jaka pyszna. Cytrynowa zawsze dobra :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam babki, nie tylko od święta :). Cytrynowa to moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Agnieszka , masz pewnie dużo pracy i dlatego ciebie nie ma co?Bo tęsknię za twoimi przepisami ,a szczególnie zdjęciami

    OdpowiedzUsuń
  16. ja też czekam na kolejne super przepisy i foty:))))

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny blog. Tego typu blogi inspirują mnie do utworzenia własnego blogu o ciastach, który właśnie został założony - i do pisania czas zasiąść:)

    OdpowiedzUsuń
  18. "Schizofrenia zabrała mi Syna..." - przeczytaj, proszę mój blog o chorobie, która dzień po dniu zabierała i wyniszczała mojego Syna, a rodzinę dewastowała psychicznie. Być może moje zapiski pomogą Ci bardziej świadomie spojrzeć na ten problem. Większość nie zdaje sobie sprawy, ile ludzi wokół nas cierpi na tę chorobę. MY - po ciężkiej walce przegraliśmy bitwę...

    Wejdź, proszę na moją stronę: http://schizofreniamojegosyna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam. Dobra babka, ale przeciętna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.