czwartek, 18 października 2012

Marchewkowiec/ Carrot cake


Marchewkowiec. Jedno z moich ukochanych ciast. Jest wilgotne, aromatyczne, z delikatna nuta cytrusowa. Przez dodatek marchewki dlugo zachowuje swiezosc. Przepis znalazlam na BBC Good Food.


Marchewkowiec z nuta pomaranczy
na forme o srednicy 20 cm, przepis pochodzi ze strony BBC Good Food



300 g maki
250 g oleju
2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
200 g miekkiego brazowego cukru (dalam jasnego brazowego cukru)
4 jajka
skorka starta z pomaranczy
skorka starta z cytryny
200 g startej marchwi
150 g orzechow (zastapilam rodzynkami, dalam 80 g)
227 g drobno pokrojonego ananasa z puszki (nie kroilam, dalam 200 g)


frosting:
60 g cukru pudru
125 g masla
250 g serka kremowego, np. Philadelphia


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Okragla forme o sr. 20 cm wykladamy papierem do pieczenia (dno), obrecz od wewnatrz natluszczamy maslem.
Make przesiewamy z proszkiem,  soda, laczymy z cukrem.
Jajka ubijamy az beda puszyste i bardzo wolnym strumieniem dolewamy olej, nastepnie nadal ubijajac, laczymy ze skorka pomaranczowa i cytrynowa. Do masy jajecznej wsypujemy marchew, orzechy, ananasa, suche skladniki i za pomoca widelca laczymy wszystko. Ciasto wykladamy (bedzie dosyc geste) do formy. Pieczemy w wyzej podanej temperaturze okolo 1h 20 min, do tzw. suchego patyczka (pieklam 1h 30 min).
Frosting przygotowujemy nastepujaco: maslo (miekkie) ucieramy z cukrem na gladko, nastepnie laczymy z serkiem Philadelphia, dodajemy odrobine cynamonu (opcjonalnie). Jak tylko ciasto ostygnie, na wierzch wykladamy rownomiernie frosting.
Smacznego

13 komentarzy:

  1. Fantastyczne, pyszne ciacho. Uwielbiam takie łączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz jadlam takie we Florencji...chyba z 10 lat temu i do dzis mi towarzyszy w roznych wersjach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Marchewkowe jest pyszne. To moje ulubione ciasto na jesienną porę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ uroczy marchewkowiec! o tak, ciasto marchewkowe jest świetne. Piękne zdjęcia Agnieszko u Ciebie, jak zawsze.
    POzdrawiam cieplo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie grubiutkie! Muszę w końcu zrobić ciasto marchewkowe, ale boje się że mi nie wyjdzie :c

    OdpowiedzUsuń
  6. Też uwielbiam marchewkowe i bardzo podobnie robię, tylko bez ananasa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham marchewkowe ciasta szczególnie te z cytrusowa nutka :) pyszne foty!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. z marchwią uwielbiam ciasta ,ale takie fotki chyba jeszcze bardziej

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham to ciasto...robię podobne i zwykle szybciutko znika bo jest rewelacyjne:)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Agnieszko.
    Pochłonęłam Twojego bloga na nocce ;) i zaglądam do Ciebie regularnie.
    Wczoraj na urodziny mojego synka zrobiłam ciacho marchewkowe i ............wszyscy rozpłynęliśmy się w mruczeniach nad cudownym smakiem. Dziękuję!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.