sobota, 29 grudnia 2012

Chutney jablkowo-zurawinowy

Uwielbiam chutney wszelkiej masci, ale do mych faworytow naleza zurawinowy i przygotowywany z mango.
Chutney spelnia sie idealnie jako dodatek do serow wszelkiego rodzaju, pasztetow vel pate i mies.
Przepis znaleziony na stronie BBC.

Chutney jablkowo-zurawinowy
przepis ze strony BBC Good Food, zmodyfikowany

na okolo 3 male sloiczki

1 kg jablek (Granny Smith, papierowek lub innych)
270-280 g swiezej zurawiny
garsc rodzynek
240 g cukru
125 ml octu winnego
1-2 lyzki potartego swiezego imbiru
200 g cebuli, uzylam czerwonej


Jablka obieramy, wykrawamy gniazda, kroimy na mniejsze czesci. Podobnie robimy z cebula. Jablka i cebule wrzucamy do wiekszego garnka wraz z cukrem, octem. Dusimy okolo 30 minut az cebula bedzie miekka a jablka sie rozpadna. Wrzucamy zurawine i rodzynki, dodajemy imbir. Dusimy, mieszajac od czasu do czasu, okolo 20 minut az zurawina sie rozpadnie. Gorace chutney przekladamy do wysterilizowanych sloikow, nastepnie zamykamy. Chutney w ten sposob przechowywane zachowuje swiezosc do okolo pol roku.



16 komentarzy:

  1. Wow, jaki ma piękny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Też jestem wielbicielka chutneyów. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomicie wygląda, ma obłędny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor niesamowity, a smak musi być cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamciss, dziekuje :) Tak, jest pyszny ale to opinia wieloletniej wielbicielki chutney :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. No właśnie zastanawiałam się co zrobić zurawina która mi została! Whitney to świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noblevo, tak wlasnie powstaja rzeczy dobre, w sposob ogolnie nieplanowany :)A to Whitney to moze od nazwy alkoholu- w koncu i whiskey mozna dodac odrobine do chutney, czemu nie?

      Usuń
  6. Ta kanapeczka wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolor jest bardzo energetyzujący i smak zapewne nie zostaje w tyle... Życzę szampańskiej zabawy i udanego kulinarnie roku 2013!

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszko, wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z tego wzgledu ze u nas was szalenstwo z zurawina przed Dniem Dziekczynienia,postanowilam wyprobowac kilka przepisow. Wyjatkowo do tego przepisu podchodzilam jak do jeza. Jakos nie przekonywala mnie cebula w polaczeniu z jablkiem....a tu prosze!Niespodzianka! Powiem, ze ten winno-slodki smak powala z nog! Z moim ulubionym serem camembert to smak raju! Dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.