piątek, 4 stycznia 2013

Sernik klasyczny/ Simple cheesecake


Sernik klasyczny, bez spodu. Przygotowany tylko z bialego polskiego sera. Prosty w przygotowaniu.

Sernik klasyczny

1200 g tlustego/ poltlustego sera twarog
270 g cukru
6 jajek
20 g soku z swiezo wycisnietej cytryny
200 g smietanki kremowki, min. 30 % tluszczu
2 lyzki maki, z lekkim czubem
lyzka ekstraktu waniliowego

potrzebne beda:

praska/ blender
mikser i duza misa
waga
papier do pieczenia
folia aluminiowa
maslo do natluszczenia obreczy formy
forma okragla, z wyjmowanym dnem, o sr. ok. 24 cm i wysokosci min.7 cm
duza forma prostokatna


Ser przeciskamy przez praske (najlepiej trzykrotnie)  lub blenderujemy dokladnie.
Gotowy ser wkladamy do misy miksera i laczymy z cukrem. Miksujemy. Dodajemy smietanke, laczymy krotko. Wlewamy sok, miksujemy. Mase laczymy z aromatem, miksujemy ponownie i krotko.
Wbijamy cale jajka, miksujemy bardzo krotko, tylko do polaczenia. Na koncu wsypujemy make, laczymy z cala masa.
Forme okragla o srednicy 24-25 cm wykladamy papierem do pieczenia (dno). Wypuszczamy papier luzno poza dno formy, zamykamy obrecz i te, od wewnatrz, natluszczamy lekko samym maslem. Od zewnatrz mase ''otulamy'' mocna folia aluminiowa, najlepiej 3-4 wartstwami po to aby sernik pieczony w tzw. kapieli wodnej nie nasiakl woda. Do duzej prostokatnej wstawiamy ptzygotowana okragla forme m (natluszczona i owinieta od zewnatrz folia aluminiowa).
Mase serowa wylewamy do przygotowanej formy. Wyrownujemy wierzcz szpatulka.
Zagotowujemy wode w czajniku.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).
Wlewamy goraca wode do polowy wysokosci prostokatnej formy. Bardzo ostroznie wstawiamy forme na srodkowa polke piekarnika. Pieczemy 45 minut w podanej wyzej temperaturze, po czym obnizamy temperature do 140 stopni (termoobieg) i pieczemy kolejne 45 minut.
Sernik studzimy kilka minut w piekarniku, wyjmujemy z piekarnika, studzimy okolo 30 minut i wkladamy do lodowki na okolo 24 h.
Po tym czasie mozna przygotowac lukier i udekorowac nim sernik.
Przygotowanie lukru: okolo 3/4 szklanki cukru pudru laczymy z kilkoma lyzkami (zaczynamy od 2-3) goracej wody. Ucieramy az powstanie gladki, bialy lukier. Jezeli jest zbyt gesty, dodajemy odrobine wody, jezeli zbyt rzadki, dosypujemy cukier i ucieramy do gladkosci.
Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Mam wielki sentyment do takich serników. Dla mnie w wykonaniu mojej babci był najlepszy.
    Dobra w nowym roku życzę
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Już chciałam robić, ale niestety chwilowy brak miksera mnie zatrzymał :(

    OdpowiedzUsuń
  3. taki sernik jest najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny! taki tradycyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego bez spodu jeszcze nie robiłam, ale muszę kiedyś wypróbować też takiej klasyki. Na pewno był pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio szaleję za sernikami, ten już wpadł mi w oko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciężki sernik z polskiego twarogu - takie lubię najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. też robię taki sernik- najlepszy jaki może być. poproszę kawałek, kawa stygnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie serniki są najlepsze:-). Twój wygląda idealnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niech żyje prostota! Boski :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.