link
facebook login BAYADERKA : BANOffee PIE

wtorek, 18 lutego 2014

BANOffee PIE



Kiedy w pędzie zwalnia się chociażby na jeden moment, widzi się znacznie więcej.

To był szalony okres.
 Prawdziwa gonitwa.
 Ze średnią 60 h pracy na tydzień.
Kilka godzin snu na dobę.
Z czterema kalendarzami na rok akademicki 2013/2014 przeprowadzającymi sie z jednej do drugiej torby, przewiązanymi elastyczną gumką aby nic co ważne się nie pogubiło. 
Z kartonami zakreślaczy, żółtych karteczek post-it i setką czerwonych długopisów.
Nie pamiętam już ile razy zapomniałam zjeść w tamtym pędzie czasu. Uff! Oddycham z ulgą bo to już chyba za mną. Chyba bo nie wiem jeszcze. Przyznaję że ciężko rozstać się z tym co się kocha nawet jeżeli to miłość trudna.
Być może przyszedł już czas na rozstanie z trzynastoma folderami wypełnionych planami lekcji  i ogromna teczka z której aż kipią mniejsze, większe, kolorowe i czarnobiałe pomoce dydaktyczne.
Miejsce pewnie gdzieś się znajdzie na strychu.
Wspomnienie tych intensywnych dni to kilka myśli o pogoni za osiągnięciami czegoś być może nieosiągalnego, zapachu kawy unoszacym się na każdym spotkaniu osób mądrych i tych mądrzejszych i obrazu dzieci wreczających mi na szybko przygotowaną laurkę: Będziemy za Panią bardzo tęsknić, Year X.

Cieszę się że mamy siebie.
A i w tym zwariowanym nieraz świecie zdarza się czas by spokojnie usiąść na sofie, popijać zimną kawę i patrzeć jak za oknem wschodzi słońce.


Banoffee pie 
na formę o śr. 23 cm

przepis zainspirowany Nestle

250 g ciasteczek imbirowych
70 g masła
200 ml śmietanki słodkiej 30 % tłuszczu
3 łyżki cukru pudru
puszka karmelu
3 średnie banany
40 g czekolady, o wys. zawartości kakao
2-3 łyżki śmietanki słodkiej

Ciasteczka pokruszyć i wrzucić do food processor'a. Zmiksować na piasek. Dodać masło i połączyć. Masą ciasteczkową wyłożyć dno formy o średnicy 23 cm.
Następnie obrać banany i pokroić je nad masą ciasteczkową. Otworzyć puszkę z karmelem, zamieszać tak aby nie było grudek. Na pokrojone w plasterki owoce wylać łyżką karmel. Puszki nie wyrzucać. Następnie ubić śmietankę z cukrem tak by była puszysta ale niezbyt gęsta. Śmietankę wyłożyć łyżką na masę karmelową, wyrównać z wierzchu. Czekoladę połamać w kosteczkę nad żaroodpornym naczyniem i rozpuścić w mikrofalówce na minimalnej mocy albo w kąpieli wodnej tak aby czekolada była płynna. Roztopioną czekoladą, ale lekko przestudzoną udekorować wierzch naszego banoffee pie. Zebrać ze ścianek puszki karmel i udekorować deser.
Wstawić deser do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego :)

Banoffee pie
(23 cm- diameter tin)
recipe inspired by Nestle banoffee pie


250 g ginger biscuits
 70 g unsalted butter
200 ml whipped cream
3 tbsp icing sugar
1 tin Nestle carmel
3 average-sized bananas
40 g dark good-quality chocolate
2-3 tbsp single cream

Crumb the biscuits and tip then into a food processor. Give it a good whizz or maybe two until they remind sandy mixture. Mix that with butter thoroughly. Using your fingers line the bottom of a tin with the biscuits. Peel bananas and slice them evenly. Spread the fruit slices over the biscuity crust. Next pour the carmel all over the fruit. Leave one spoon or two for decorating.
Whip the cream lightly for two minutes, add icing sugar and continue on whipping until nice and fluffy. Using a metal spoon spread the cream over the caramel layer. Break chocolate into pieces and tip into a heatproof bowl. Pour single cream into the bowl. Heat it up in a microwave on a very low setting. Take the bowl out, give it a good stir until the melted chocolate is poury and shiny. Decorate the pie with the melted chocolate and some caramel.
Put the desert in the fridge for 2-3 hours. Enjoy! :)




10 komentarzy:

  1. To brzmi strasznie! To niedosypianie, znaczy się ;)
    A ciasto - ach! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto nieziemskie:) bosko mi na jego widok!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności, po prosze kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Banany karmel czekolada - cóż można chcieć więcej, extra!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. toż to istna bomba słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetycznie wyglada. I ten karmel...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozumiem z tym rozstaniem aż nazbyt dobrze!
    Witaj!:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie robiłam oryginalnego banofii pie. Czas to zmienić, a Twój wygląda nader zachęcająco.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem miłośniczką bananów pod różną postacią, a przedstawiona wyżej propozycja jest bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers