Masa karmelowo- śmietanowa- czytaj masa krówkowo-śmietanowa
To ciasto miodowe (bez dodatku masy krówkowo-śmietanowej) było pieczone regularnie przez Geraldene Holt, która zajmowała się pisarstwem o tematyce kulinarnej i mieszkała w Devon przez wiele, wiele lat.
Ten wypiek nie jest skomplikowany. Ani też nie wymaga wielu składników. Przygotowuje się go nieco podobnie do polskiego piernika ale to nie piernik. Smak miodu jest średnio wyczuwalny co sprawia że ciasto jest słodkie tak w sam raz.
Ja dodałam masę krówkową i wykończyłam całość polewą czekoladową- rozwiązanie dla tego typu wypieków idealne.
Ciasto miodowe z Devonshire
przepis na podstawie
Geraldene Holt's Devonshire Honey Cake
składniki na ciasto miodowe:
225 g niesolonego masła
250 g klarownego płynnego miodu
100 g ciemnego cukru muscovado
3 duże jajka
300 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
na masę krówkową:
350 g krówki w puszce
400 ml słodkiej śmietanki, min. 30 % tłuszczu
20 g żelatyny w proszku
dodatkowo:
50-80 g czekolady, bardzo dobrej jakości
5-6 łyżek śmietanki słodkiej, min. 30 % tł. lub mleka
Przygotowujemy ciasto miodowe.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
Dno formy okrągłej z obręczą (tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia a ścianki wewnętrzne natłuszczamy lekko masłem.
Masło kroimy w kostkę i wkładamy do garnka o mocnym dnie. Następnie zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy na małym płomieniu. Dodajemy miód i rozpuszczamy nadal podgrzewając. Doprowadzemy do wrzenia na około 1-2 minuty. Następnie zestawiamy z płomienia i odstawiamy masę do wystygnięcia.
Ubijamy jajka w misie miksera. Do dobrze ubitych jajek wlewamy powoli ostudzoną masę miodową.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia nad drugą miską. Mąkę z proszkiem wsypujemy do masy w misie miskera. Mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Wlewamy masę do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch szpatułką i wstawiamy ciasto do piekarnika na środkową półkę na 60 minut. Ciasto pod koniec pieczenia sprawdzamy tzw. metodą suchego patyczka. Ciasto upieczone będzie sprężyste z wierzchu a patyczek pozostanie suchy.
Ciasto upieczone wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy masę krówkową.
Ubijamy śmietankę prawie na sztywno. Łyżka wykładamy krówkę z puszki i łączymy ze śmietaną. Masa powinna być jednolita. Jeżeli nie jest można składniki zmiksować przez minutę lub dwie.
Gotujemy wodę w czajniku. Na dno kubka wsypujemy 20 g żelatyny. Do kubka wlewamy 3-4 łyżki żelatyny i energicznie łączymy proszek z wodą. Jak tylko rozmieszamy żelatynę i ta ostygnie lekko, wlewamy ją do ciasta. Miksujemy, najlepiej blenderem, tak aby nie powstały żadne grudki. Na wystudzone ciasto miodowe wylewamy masę karmelową i odstawiamy najlepiej na całą noc do zastygnięcia w lodówce.
Przed podaniem przygotowujemy polewę czekoladową.
Czekoladę łamiemy w kosteczkę i łączymy ze śmietanką w garneczku o mocnym dnie albo w naczyniu żaroodpornym. Polewę można przygotować podgrzewając i mieszając czekoladę i śmietankę na bardzo wolnym ogniu. Ewentualnie możemy użyć naczynia przyjaznego mikrofali i rozpuścić czekoladę na najmniejszej mocy.
wygląda obłędnie!!! pokuszę się o nie na moje urodziny :)
OdpowiedzUsuńJest przepiękne. Obłędnie kuszące. :)
OdpowiedzUsuńmmm... mam ostatnio ochote na czekolade . Muszę zrobić to ciasto :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńWygląda na rozpływające się w ustach!
Nie ma nic piękniejszego, niż spływająca czekolada :))
OdpowiedzUsuńNa pierwszym zdjęciu wygląda jak sernik :D A tu miodowe ciasto:) Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńprzepyszne!!! trochę pracochłonne ale zdecydowanie warte grzechu i zachodu :) dzięki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało.
UsuńNader interesujące miejsce a także wspaniale czyta się twoje teksty :) Oczekuję na następne oraz zapraszam do mnie na moją stronke on-line - zapewne jeszcze nie raz w to miejsce wpadne poczytać twoje teksty ;-)
OdpowiedzUsuń