Znalazłam ten przepis na stronie internetowej jakiś czas temu i wiedziałam że to jest to!
Ciasto szyfonowe jest specjalnym rodzajem ciasta, które przypomina jednocześnie i puszysty biszkopt, i wilgotne ciasto jogurtowe. Chiffon cakes bywają kapryśne, jak pisze sama autorka tego przepisu i należy przestrzegać dokładnie przepisu, krok po kroku.
Aby ten cytrynowiec zachował swą puszystość, potrzeba dodać podczas ubijania białek, winian potasu znany w UK jako cream of tartar. Niezbędną okażą się też tutaj: cyfrowa waga kuchenna i forma do babki, koniecznie z kominem.
Cytrynowa babka szyfonowa
przepis pochodzi z tej strony, Taste William-Sonoma
czas przygotowania: 30 minut
czas pieczenia: 50-55 minut
liczba porcji: około 15-18 kawałków
składniki na ciasto:
3-4 cytryny, starta z nich skórka i wyciśnięty sok (dokładnie 125 ml soku)
280 g mąki tortowej
375 g cukru kryształ
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
125 ml oleju canola albo słonecznikowego
6 jajek, żółtka i białka osobno
60 ml zimnej wody
1/2 łyżeczki winianu potasu
składniki na glazurę:
około 250 g cukru pudru
1 łyżka tłustej słodkiej śmietanki
2 łyżki soku z cytryny
potrzebne też będą:
forma do babki, z kominem
2 miski, dużej wielkości
mikser i misa miksera
masło, do natłuszczenia formy
kasza manna do wysypania formy
Przygotowujemy formę.
Natłuszczamy boki od wewnątrz masłem. Wysypujemy lekko kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni Celsjusza.
Przygotowujemy ciasto.
Nad pierwszą misą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na bok.
Do drugiej misy wlewamy olej i sok z cytryny, dodajemy skórkę startą z cytryn żółtka. Mieszamy energicznie składniki i odstawiamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy białka. Miksujemy na średniej prędkości i dodajemy winian potasu. Miksujemy kilka minut aż utworzy się sztywna piana.
Ciasto łączymy z przesianą mąką wolnymi ruchami. Następnie łączymy całość z ubitymi na pianę białkami.
Przekładamy ciasto do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch szpatułką.
Wstawiamy formę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 50-55 minut. Ciasto po sprawdzeniu metodą
tzw. suchego patyczka powinno nie zostawiać surowych grudek na patyczku. Jeżeli zostawia, wierzch nakrywamy kawałkiem folii aluminiowej pieczemy kilka minut dłużej.
Babkę studzimy w formie. Następnie wyjmujemy ją ostrożnie i wykładamy na paterę lub ozdobny talerz.
Przygotowujemy glazurę.
Łączymy cukier puder z sokiem z cytryny i na końcu dodajemy śmietankę.
Wystudzoną babkę dekorujemy glazurą.
Uwagi:
Ciasto można przechowywać do kilku dni w folii aluminiowej. Zamiast glazury można przygotować polewę z białej czekolady- będzie ciekawie kontrastować z kwaskowym smakiem babki.
Wygląda bosko, musi być cudownie delikatna... :)
OdpowiedzUsuńPołączenie puszystego biszkoptu i ciasta jogurtowego? Ta babka jest zdecydowanie dla mnie!
OdpowiedzUsuńU mnie na Wielkanoc obowiązkowa jest babka cytrynowa ale taka zwykła klasyczna . :)
OdpowiedzUsuńJest piękna. Jaka delikatna, cudowna!:)
OdpowiedzUsuńzapachniało mi świętami... pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuń