poniedziałek, 31 marca 2014

Domowe wafelki

Przepis na domowe wafelki- andruty znane też jako Pischinger na południu Polski to pomysł na bardzo łatwy i dosyć szybki deser. Wafelki przekładamy masą, którą wcześniej gotujemy w garneczku. Masa, jakiej użyłam, ma smak czekoladowy, ale jestem pewna że można eksperymentować z różnymi wersjami- sprawdzi się kajmak i orzechy. Do przygotowania razem z dziećmi :-) 


Domowe wafelki 
składniki na ok.30 sztuk 

paczka andrutów, ok. 5 wafli 
3 łyżki kakao holenderskiego 
250 g masło 
130 g skondensowanego mleka słodzonego 
2-3 łyżki cukru, opcjonalnie

Do garnka wkładamy pokrojone w kawałki masło. Zasypujemy cukrem. Zalewamy mlekiem i doprowadzamy składniki do rozpuszczenia, podgrzewając je na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy kakao. Masę podgotowujemy przez 2 minuty - nie doprowadzamy do wrzenia. Po czym lekko przestudzamy i miksujemy, jeżeli pojawiły się grudki. 
Masą przekładamy wafel, nakładamy drugi i powtarzamy. Po przełożeniu odkładamy wafle do zastygnięcia, na około 8-12 h. Po czym kroimy w prostokąty.
Wafelki przechowujemy w pojemniku szczelnie zamkniętym.


 

8 komentarzy:

  1. To przepis dla mnie, uwielbiam takie wafle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i faktycznie prosto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspomnienie dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też robię takie wafelki tyle że przekładam wafle nutellą i dżemem.. uwielbiam je :D do popołudniowej niedzielnej kawki idealne ;) Muszę spróbować Twój przepis :) dzięki, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja prababcia zawsze takie robiła.. Nic nie zastąpi tego smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kojarzą mi się z dzieciństwem takie wafelki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o, takie wafelki to smak dzieciństwa. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak u Mamy:)z mlekiem kondens.fajny pomysł-zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.