Przepis na domowe wafelki- andruty znane też jako Pischinger na południu Polski to pomysł na bardzo łatwy i dosyć szybki deser. Wafelki przekładamy masą, którą wcześniej gotujemy w garneczku. Masa, jakiej użyłam, ma smak czekoladowy, ale jestem pewna że można eksperymentować z różnymi wersjami- sprawdzi się kajmak i orzechy. Do przygotowania razem z dziećmi :-)
Domowe wafelki
składniki na ok.30 sztuk
paczka andrutów, ok. 5 wafli
3 łyżki kakao holenderskiego
250 g masło
130 g skondensowanego mleka słodzonego
2-3 łyżki cukru, opcjonalnie
Do garnka wkładamy pokrojone w kawałki masło. Zasypujemy cukrem. Zalewamy mlekiem i doprowadzamy składniki do rozpuszczenia, podgrzewając je na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy kakao. Masę podgotowujemy przez 2 minuty - nie doprowadzamy do wrzenia. Po czym lekko przestudzamy i miksujemy, jeżeli pojawiły się grudki.
Masą przekładamy wafel, nakładamy drugi i powtarzamy. Po przełożeniu odkładamy wafle do zastygnięcia, na około 8-12 h. Po czym kroimy w prostokąty.
Wafelki przechowujemy w pojemniku szczelnie zamkniętym.
Wafelki przechowujemy w pojemniku szczelnie zamkniętym.
To przepis dla mnie, uwielbiam takie wafle:)
OdpowiedzUsuńPysznie i faktycznie prosto :)
OdpowiedzUsuńWspomnienie dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńJa też robię takie wafelki tyle że przekładam wafle nutellą i dżemem.. uwielbiam je :D do popołudniowej niedzielnej kawki idealne ;) Muszę spróbować Twój przepis :) dzięki, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoja prababcia zawsze takie robiła.. Nic nie zastąpi tego smaku! :)
OdpowiedzUsuńKojarzą mi się z dzieciństwem takie wafelki :)
OdpowiedzUsuńo, takie wafelki to smak dzieciństwa. Mniam :)
OdpowiedzUsuńJak u Mamy:)z mlekiem kondens.fajny pomysł-zapisuję:)
OdpowiedzUsuń