W Pancake Day wszyscy naleśnikujemy bez wyjątku ;)
Dzisiejsze naleśniki przygotowalam na bazie mąki orkiszowej, mleka orzechowego. Surowe ciasto miało ciemniejszy, ziemisty kolor. Dodatek mąki orkiszowej zdeterminował sam smak- lekko orzechowy, nieco wytrawny. To napewno zdrowsza wersja naleśników ale nie posmakuje każdemu. W wersji super zdrowej można je serwować z owocami z kompotu. Świetnie się sprawdzą wiśnie polane jogurtem greckim z dodatkiem miodu. Oto wersja light.
Dla tych, którzy lubią zjeść nie zważając na kalorie, proponuje podać naleśniki z lodami waniliowymi z Kornwalii (jeżeli takie tylko znajdziecie) i frużeliną z owoców. W Anglii frużelina dostępna jest pod nazwą fruit filling i można ją kupić w większości supermarketów.
Naleśniki orkiszowe
300 ml mleka orzechowego
150 g mąki orkiszowej
szczypta soli
2 jajka, średniej wielkości
2 łyżki mąki
30 g klarowanego masła
ponadto:
lody waniliowe/ jogurt grecki
frużelina/ owoce świeże
miód, opcjonalnie
masło do smażenia
Jajka ubijamy w misie miksera. Dosypujemy 1/2 szklanki mąki i wlewamy połowę mleka. Miksujemy do połączenia składników.
Wlewamy resztę mleka. Dosypujemy resztę mąki, sól, cukier i wlewamy masło.
Miksujemy do połączenia składników.
Na rozgrzaną patelnie wykładamy łyżeczką masło. Wylewamy ciasto na patelnię, około 3/4 nabierki na raz. Zmniejszamy ogień na średni płomień. Smażymy naleśniki z obu stron tak by miały jasny brązowy kolor.
Podajemy z lodami albo z jogurtem greckim i owocami/ frużeliną. Smacznego :)
Dzisiejsze naleśniki przygotowalam na bazie mąki orkiszowej, mleka orzechowego. Surowe ciasto miało ciemniejszy, ziemisty kolor. Dodatek mąki orkiszowej zdeterminował sam smak- lekko orzechowy, nieco wytrawny. To napewno zdrowsza wersja naleśników ale nie posmakuje każdemu. W wersji super zdrowej można je serwować z owocami z kompotu. Świetnie się sprawdzą wiśnie polane jogurtem greckim z dodatkiem miodu. Oto wersja light.
Dla tych, którzy lubią zjeść nie zważając na kalorie, proponuje podać naleśniki z lodami waniliowymi z Kornwalii (jeżeli takie tylko znajdziecie) i frużeliną z owoców. W Anglii frużelina dostępna jest pod nazwą fruit filling i można ją kupić w większości supermarketów.
Naleśniki orkiszowe
300 ml mleka orzechowego
150 g mąki orkiszowej
szczypta soli
2 jajka, średniej wielkości
2 łyżki mąki
30 g klarowanego masła
ponadto:
lody waniliowe/ jogurt grecki
frużelina/ owoce świeże
miód, opcjonalnie
masło do smażenia
Jajka ubijamy w misie miksera. Dosypujemy 1/2 szklanki mąki i wlewamy połowę mleka. Miksujemy do połączenia składników.
Wlewamy resztę mleka. Dosypujemy resztę mąki, sól, cukier i wlewamy masło.
Miksujemy do połączenia składników.
Na rozgrzaną patelnie wykładamy łyżeczką masło. Wylewamy ciasto na patelnię, około 3/4 nabierki na raz. Zmniejszamy ogień na średni płomień. Smażymy naleśniki z obu stron tak by miały jasny brązowy kolor.
Podajemy z lodami albo z jogurtem greckim i owocami/ frużeliną. Smacznego :)
Cudne zdjęcia, przepyszne te naleśniczki Agnieszko!:)
OdpowiedzUsuńNaleśnikowa rozpusta; ) Zjadłabym<3
OdpowiedzUsuń