niedziela, 9 marca 2014

Puszyste placuszki z jabłkami

Od kilku dni te placuszki są moje uzależnieniem. Powstały trochę przez przypadek jako że w lodówce zostało odrobinę mleka zagęszczonego i ponad szklanka mleka sojowego. 
Puszyste, mięciutkie placuszki z jabłkami - najlepsze na niedzielne, rodzinne śniadanie. 

Puszyste placuszki z jabłkami 
dla 4 osób 


4 jajka, białka i żółtka oddzielnie 
150 g mąki pszennej luksusowej 
1 szklanka mleka sojowego 
około 20 ml mleka zagęszczonego 
5 łyżek cukru krysztal 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli 
3 łyżki oleju słonecznikowego 

ponadto: 
2-3 większe jabłka, obrane ze skórki, pokrojone w cieńkie plasterki
olej słonecznikowy do smażenia 
cukier puder 


Żółtka miksujemy z mlekiem i cukrem w dużej misie miksera aż masa nabierze puszystości, tj. około 3-4 minut. Wsypujemy powoli mąkę i sól. Dodajemy olej. Miksujemy krótko. Masę przekładamy do dużej miski. Łączymy z pokrojonymi w cieńkie plasterki jabłkami i cynamonem. Mieszamy masę.
Misę miksera i końcówkę do ubijania piana myjemy, wycieramy bardzo dokładnie do czysta. Przelewamy do czystej i suchej misy i ubijamy białka na sztywno. Za pomocą szpatułki łączymy białka z masą tak aby nie straciły na swej objętości. 
Na patelni rogrzewamy 2-3 łyżki oleju. Zmniejszamy ogień do minimum i wylewamy po łyżce ciasta na patelnię. Smażymy około 1-2 minut po jednej stronie. Następnie przekładamy na drugą i smażymy. 
Placuszki posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące. Smacznego :) 

5 komentarzy:

  1. Pycha! Uwielbiam śniadania na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia zawsze robiła mi takie racuszki, jak byłam mała. Pyszne są; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, jak dla mnie - smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.