Ostatnio wpadła mi w ręce książka Peggy Porschen, tej samej, której wypieki satysfakcjonują podniebienia wielkich sław: Stinga, Gwyneth Paltrow, Kate Moss czy Eltona Johna. To ona przygotowywała piękny tort weselny dla księcia Williama i jego żony, Kate.
Na jednej z najbardziej eleganckich londyńskich dzielnic, Belgravia, Mrs Porschen zarządza różową kawiarnią, której pastelowe wiosenne kolore przyciągają oko zarówno dorosłych i dzieci. Tego miejsca nie nawiedziłam jeszcze ale mam taki zamiar już za kilka dni.
Tymczasem, dzisiaj chciałam sie z Wami podzielic przepisem na niezwykle wilgotne i dobre ciasto marchewkowe Peggy Porschen. Jadłam już wiele rodzajów ciasta marchewkowego. Przyznaję że to ciasto jest tak efektowne że przeskakuje marchewkowca z samej Hummingbird Bakery, której zdjęcia pokazywałam Wam o w tym poście.
Ciasto jest niezbyt kosztowne, stosunkowo proste w przygotowaniu. Wskazane jest, jak pisze sama Peggy w swej książce Boutique Baking, przygotować blaty ciasta dzień wcześniej. Natomiast samą masę miksujemy w dzień serwowania i wykańczamy wypiek.
Naprawdę warto wypróbować ten przepisu i podzielić się nim z rodziną i przyjaciółmi. Miłośnicy marchewkowców i kremowego frostingu będą zachwyceni :-)
Marchewkowe ciasto Peggy Porschen
źródło:
Peggy Porschen, Boutique Baking, Scrumptious Carrot Cake
z moimi małymi zmianami*
składniki na 2 blaty:
140 ml oleju rzepakowego, ew. słonecznikowego
200 g jasnego brązowego cukru
2 małe jajka
80 g orzechów włoskich, posiekanych + garść do dekoracji
320 g potartej marchewki
280 g posiekanego ananasa z puszki
290 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
ziarenka z połowy laski wanilii
składniki na frosting:
500 g kremowego serka, np. Philadelphia
150 g miękkiego masła niesolonego
80 g cukru pudru
1,5 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
2 formy o średnicy 18-20 cm, wyłożone papierem do pieczenia, boki wewnętrzne
natłuszczone masłem **
Przygotowujemy 2 blaty ciasta marchewkowego najlepiej dzień wcześniej.
Jasny brązowy cukier wsypujemy do misy miksera i ucieramy z olejem.W drugiej misie ubijamy jajka. Następnie stopniowo łączymy je z cukrem i olejem. Do głównej misy (misy miksera) dodajemy potarta marchewkę, ananas, orzechy. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia.
Przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem nad innym naczyniem. Dodajemy sól.
Łączymy mąkę ze składnikami w głównej misie. Mieszamy na niskich obrotach do połączenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Wylewamy ciasto do 2 foremek okrągłych. Wstawiamy formy na środkową półkę i pieczemy około 40 minut. Ciasto upieczone zacznie ''odchodzić'' od boków a wierzch, po dotknięciu, będzie sprężysty. Można dodatkowo sprawdzić ciasto metodą tzw. suchego patyczka.
Blaty wykładamy na kratkę kuchenną. Studzimy dobrze.
Przygotowujemy masę/ frosting z kremowego serka.
Serek, miękkie masło miksujemy w dużej misie. Dodajemy cukier puder. Miksujemy zaczynając powoli i stopniowo zwiększając obroty tylko do połączenia. Na końcu dodajemy cynamon. Mieszamy szpatułką.
Masę można wstawić do lodówki na kilka godzin ale nie chłodziłam.
Przekładamy blaty masą. Dekorujemy masą i orzechami. Ciasto powinno być zjedzone w dniu przygotowania. Smacznego :)
* Peggy podaje w przepisie składniki nie na frosting a na buttercream filling, które według mnie jest zbyt słodkie i bardzo kaloryczne.
Dla zainteresowanych podaję składniki.
Buttercream filling:
125 g niesolonego masła
125 cukru pudru
skórka starta z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie: składniki ucieramy na gładką masę.
** Nie miałam dwóch takich samych tortownic. Ciasto podzieliłam na dwie części i piekłam na dwa razy.
Rustykalne ciasto marchewkowe, a prezentuje się jak prawdziwy tort.
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię.
Pozdrawiam
Ania
Wygląda obłędnie, a marchewkowe uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńŁał! Doskonałe!
OdpowiedzUsuńZ ananasem nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńJest po prostu obłędne!
OdpowiedzUsuńnieziemskie!
OdpowiedzUsuńMuszę się zebrać i zrobić marchewkowe .
OdpowiedzUsuńAbsolutny mus na łikend! :)
OdpowiedzUsuń