piątek, 18 kwietnia 2014

Babka śmietankowa

Niewielka wielkanocna babka o smaku śmietankowym. Przygotowuje się ją stosunkowo szybko mimo że jest ciastem ucieranym.Jest łatwiejsza w wykonaniu jako że masła się nie uciera a wlewa płynne i przestudzone do dobrze utartej masy. Babkę pieczę się dosyć krótko i nie wymaga ona wielu dekoracji. Oprószona cukrem pudrem i udekorowana cieniutkimi plasterkami limonki wygląda wiosennie i efektownie :-)
 Polecam :-)

Uwagi:
Jeżeli chcemy upiec ciasto w większej formie, o pojemności około 1,5 l- składniki należy podwoić.
Bardzo ważne jest:
- doprowadzenie składników do temperatury pokojowej
-dokładne ubicie jajek na puszystą i jasną pianę
-delikatne łączenie reszty składników z masą jajeczną


Babka śmietankowa

 składniki na ciasto: 

4 jajka, średniego rozmiaru 
4 łyżki śmietanki słodkiej
170 g cukru pudru
100 g płynnego, przestudzonego masła
łyżka proszku do pieczenia
łyżeczka aromatu śmietankowego
140 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej


dodatkowo: 

cukier puder
limonka pokrojona w plasterki, opcjonalnie
masło do natłuszczenia formy do babki

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę, najlepiej z kominem, natłuszczamy masłem.
2. Jajka wbijamy do misy miksera. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut, w międzyczasie stopniowo dodając cukier puder. Jajka powinny zmienić kolor na jaśniejszy i być bardzo puszyste.
3. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mikser wyłączamy. Do misy miksera dodajemy mąkę przesianą z proszkiem. Mieszamy składniki bardzo delikatnie za pomocą szpatułki.
4. Wlewamy do misy płynne, i bardzo ważne, przestudzone masło. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Wlewamy ciasto do natłuszczonej formy do babki. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
5. Formę z upieczoną babką wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po czym ostrożnie wykładamy na ozdobny talerz albo paterę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy plasterkami liomonki.

3 komentarze:

  1. Smakowita!
    Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych,
    pełnych wiary, nadziei i miłości.
    Radosnego nastroju i serdecznych spotkań z najbliższymi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie urocza babka!
    :) Radosnych Świąt Wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.