czwartek, 17 kwietnia 2014

Bułki hot cross buns

Hot cross buns- tradycyjne bułki z krzyżykiem wypiekane na Wyspach Brytyjskich przez cały rok.
Mają specyficzny smak jako że ciasto drożdżowe doprawia się przyprawami: cynamonem, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Dodatkowo do ciasta, które jest wyjątkowo zwięzłe i łatwe w formowaniu, dodaje się dosyć pokaźną ilość rodzynek. Krzyżyk na samych bułeczkach przygotowuje się z pasty jaka powstaje przez połączenie wody i mąki. Ma on znaczenie symboliczne dla chrześcijan i wiąże się bezpośrednio z Męką Jezusa i zbliżającymi się Swiętami Wielkiej Nocy.

***

Wszystkim Czytelnikom bloga życzę wspaniałych, spokojnych rodzinnych świąt!


Hot Cross Buns
10-12 sztuk
przepis pochodzi z internetu, z małymi zmianami

uwagi: wszystkie składniki przed pieczeniem powinny mieć temperaturę pokojową

składniki na ciasto drożdzowe:
450 g mąki pszennej chlebowej
50 g masła
7 g drożdży instant lub 14 g świeżych
5 łyżek cukru
100 g rodzynek
2 jajka, średniego rozmiaru
200 ml mleka
szczypta soli

dodatkowo: 
80 g mąki pszennej
75 ml wody zimnej

na glazurę:
2 łyżki mleka ciepłego
2 łyżki cukru

potrzebne też będą: 
waga kuchenna
mikser i misa miksera
sitko
wrząca woda
okrągła forma do pieczenia z odpinaną obręczą, średnica około 30 cm

1. Mąkę łączymy w misie miksera z drożdżami instant. Jeżeli używamy świeżych, przygotowujemy rozczyn.
2. Do mąki, suchych drożdży wsypujemy cukier. Mieszamy na najmniejszych obrotach miksera. Wlewamy część mleka i wbijamy jedno jajko. Miksujemy zwiększając stopniowo obroty.
3. Wlewamy resztę mleka, dodajemy drugie jajko. Nadal ugniatamy ciasto.
4. Rodzynki sparzamy gorącą wodą, następnie odsączamy.
5. Do ciasta drożdżowego dodajemy sól. Miksujemy kolejne 4-5 minut na średnich obrotach.
6. Ciasto na tym etapie powinno być bardziej zwięzłe. Dodajemy przyprawy i masło. Miksujemy kolejne 3 minuty. Następnie przykrywamy ciasto na 10 minut.
7. Dodajemy rodzynki po tym czasie i wyrabiamy ciasto przez 10 sekund za pomocą miksera. Odstawiamy ponownie na 10 minut. Po czym miksujemy przez 10 sekund.Odstawiamy ciasto dobrze przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu na około 50 minut.
8. Jak tylko ciasto podwoi swą objętość, wykładamy je na stolnicę lekko podsypaną mąką.
Dzielimy na 10-12 równych części.
9. Z każdej części formujemy bułeczkę. Wykładamy bułeczki na dno formy do pieczenia, zostawiając dość spore odstępy.
10. Przygotowujemy pastę z której zrobimy krzyżyki na bułeczkach. Mąkę i wodę łączymy za pomocą trzepaczki lub widelca w większym kubeczku tak aby powstała lekko lejąca się jednolita pasta. Pastę wykładamy łyżką do rękawa cukierniczego ze zwykłą końcówką. Formujemy na bułeczkach linie tak aby przecięły się pod kątem prostym i utworzyły krzyż.
11. Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Pieczemy bułeczki 15-20 minut.
12. Przygotowujemy glazurę. Mleko łączymy z cukrem.
13. Po tym czasie wyjmujemy formę z bułkami i smarujemy je glazurą z cukru i mleka za pomocą silikonowego pędzla. Pieczemy 5 minut. Wyciągamy formę z piekarnika. Bułeczki lekko studzimy i podajemy z masłem.

5 komentarzy:

  1. NIe spodziewałabym się, że takie niepozorne krzyżyki mają znaczenie symboliczne ;)
    Ale jak dla mnie to i tak przede wszystkim ciekawy wygląd, jak i nie do końca tradycyjny sposób wykonania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne są te bułeczki.
    Radosnych Świąt Wielkanocnych Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne bułeczki! Najlepsze życzenia dla Was!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam te bułeczki w Anglii uwielbiam, u Ciebie smakowicie wyglądają! Spokojnych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też się zbieram, żeby zrobić te bułeczki. Na święta pewnie już ich nie zrobię w tym roku, ale bez okazji owszem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.