poniedziałek, 12 maja 2014

Letnie ciasto z galaretką i truskawkami/ Easy strawberry and jelly dessert

Pyszne, prawie letnie ciasto bez pieczenia. Co więcej- to ciasto bezglutenowe, bez jajek, mąki. Ja przygotowałam je na delicjach ale można spokojnie je zastąpić innymi ciastkami, np. herbatnikami, zwykłymi biszkoptami, podłużnymi biszkoptami do tiramisu, ciastkami oreo itd. Możliwości jest wiele :-) Ten deser-ciasto uda się każdemu. To takie ciasto, które robi się prawie samo a zadowala podniebienie nawet najbardziej wybrednych.

Łatwe ciasto śmietanowe z galaretką i truskawkami 
składniki na prostokątną formę
około 15-18 niewielkich porcji

składniki: 

2 paczki delicji
1 l śmietany 36 %
390 g zagęszczonego słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe/truskawkowe (75 g każda)
dodatkowo:
galaretka malinowa/ truskawkowa
truskawki, oszypułkowane i pokrojone, u mnie w cieńkie plasterki

potrzebne też będą: 

mikser i misa miksera
waga kuchenna
głęboka forma prostokątna
papier do pieczenia

Przygotowanie: 

1. Delicje/ ciasteczka innego rodzaju wykładamy na dno formy.
2. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietankę i miksujemy przez 2-3 minuty aż stanie się gęstsza. Wyłączamy mikser, wlewamy mleko skondensowane. Mieszamy szpatułką, smakujemy i jeżeli uważamy że masa jest za mało słodka, dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Miksujemy przez 2 minuty. Wyłączamy mikser.
2. Dwie galaretki, czyli razem 150 g proszku, wsypujemy do miski. Zalewamy je 100 ml zagotowanej wody. Mieszamy energicznie i dokładnie aby pozbyć się wszelkich grudek. Odstawiamy galaretkę do schłodzenia.
3. Wolnym strumieniem wlewamy galaretkę do masy śmietanowej. Miksujemy bardzo dokładnie do połączenia.
4. Masę śmietanową wykładamy na przygotowane delicje/ inne ciastka. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy formę z masą do lodówki na minimum 8 h aż masa stężeje.
5. Jak tylko masa stężeje- wykładamy na wierzch truskawki.
6. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Zalewamy truskawki galaretką. Wstawiamy formę ponownie do lodówki na minimum 3-4 h. Po czym serwujemy. Smacznego :-)


7 komentarzy:

  1. piękny! wyobrażam sobie jego delikatność i kremowość smaku. kremowość na 100000%! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycające, ta różowa galaretka jest po prostu urocza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z cała pewnością zrobię to ciacho:) wygląda bajecznie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do mnie!
    Póki co jeszcze się rozwijam, ale mam nadzieję, że będzie coraz lepiej :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez ono pięknie wygląda! Poproszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładne i musi być idealne na ciepłe dni! Szkoda, że na razie było ich tak mało :((

    OdpowiedzUsuń
  7. https://www.facebook.com/pages/Delikate-Delights/674153955956583?fref=photo&ref=hl ZAPRASZAM DO WZIĘCIA UDZIAŁU W KONKURSIE!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.