Dla tych z Was, którzy wypróbowali przepis na najprostsze ciasto czekoladowe, Wacky Cake, mam dzisiaj pomysł na niewielkie czekoladowe babeczki, które z pewnością ozdobią świąteczny stół :-)
Dzisiejsze maleństwa są bardzo proste w przygotowaniu a niezmiernie efektowne, aromatyczne i wilgotne.
Nie potrzeba ani miksera ani ucierania składników, wystarczy je jedynie wymieszać zgodnie z przepisem. Ponadto nie zawierają jajek, masła, mleka. Można nawet pokusić się o upieczenie babeczek w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową, podobnie też proszek do pieczenia.
Bardzo polecam :)
Babeczki czekoladowe z piernikową nutą
około 8 babeczek
składniki na ciasto: 370 g mąki pszennej
350 g cukru
8 łyżek kakao holenderskiego
1,5 łyżki cynamonu
szczypta soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo ekstraktu pomarańczowego
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
12 łyżek oleju słonecznikowego
440 ml dobrej kawy
składniki na polewę czekoladową:
40 g czekolady mlecznej
40 ml śmietanki kremowej
posiekane orzechy laskowe
Przygotowanie: 1. Suche składniki czyli mąkę, proszek, cukier, cynamon, przyprawę korzenną, kakao, sól mieszamy widelcem bardzo dokładnie przez 3 minuty.
2. W suchych składnikach, dokładnie przemieszanych, robimy trzy dołki. Do jednego wlewamy olej, do drugiego kawę. Do trzeciego sok z cytryny i aromat/ekstrakt. Mieszamy wszystko widelcem do połączenia.
3. Wewnętrzne ścianki foremek do babeczek smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto nakładamy do foremek łyżką, do połowy wysokości. Pieczemy 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Babeczki upieczone wyjmujemy z piekarnika ostrożnie i studzimy w foremkach przez około 10 minut, następnie ostrożnie wyjmujemy je na kratkę kuchenną.
4. Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy w kosteczkę, łączymy z podgrzaną do wysokiej temp. śmietanką. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka, lśniąca polewa.
Polewą dekorujemy.
Dzisiejsze maleństwa są bardzo proste w przygotowaniu a niezmiernie efektowne, aromatyczne i wilgotne.
Nie potrzeba ani miksera ani ucierania składników, wystarczy je jedynie wymieszać zgodnie z przepisem. Ponadto nie zawierają jajek, masła, mleka. Można nawet pokusić się o upieczenie babeczek w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową, podobnie też proszek do pieczenia.
Bardzo polecam :)
Babeczki czekoladowe z piernikową nutą
około 8 babeczek
składniki na ciasto: 370 g mąki pszennej
350 g cukru
8 łyżek kakao holenderskiego
1,5 łyżki cynamonu
szczypta soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo ekstraktu pomarańczowego
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
12 łyżek oleju słonecznikowego
440 ml dobrej kawy
składniki na polewę czekoladową:
40 g czekolady mlecznej
40 ml śmietanki kremowej
posiekane orzechy laskowe
Przygotowanie: 1. Suche składniki czyli mąkę, proszek, cukier, cynamon, przyprawę korzenną, kakao, sól mieszamy widelcem bardzo dokładnie przez 3 minuty.
2. W suchych składnikach, dokładnie przemieszanych, robimy trzy dołki. Do jednego wlewamy olej, do drugiego kawę. Do trzeciego sok z cytryny i aromat/ekstrakt. Mieszamy wszystko widelcem do połączenia.
3. Wewnętrzne ścianki foremek do babeczek smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto nakładamy do foremek łyżką, do połowy wysokości. Pieczemy 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Babeczki upieczone wyjmujemy z piekarnika ostrożnie i studzimy w foremkach przez około 10 minut, następnie ostrożnie wyjmujemy je na kratkę kuchenną.
4. Przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy w kosteczkę, łączymy z podgrzaną do wysokiej temp. śmietanką. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka, lśniąca polewa.
Polewą dekorujemy.
Wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńMają piękny kolor!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wyglądają! Mistrzostwo świata. A u mnie był dzisiaj sernik brulee, tez bardzo szybki w przygotowaniu....
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne - takie intensywnie kawowe. No i ten kolor - coś pięknego!
OdpowiedzUsuńIle pyszności! Cudo :)
OdpowiedzUsuńMoocno czekoladowe...mniam... :)
OdpowiedzUsuńObłednie pyszne. Cudne i ... Nie wiem co jeszcze mogę wyrazić kiedy na nie patrzę. Poprostu chciałoby się zjesć :)
OdpowiedzUsuńAleż mocno czekoladowe ! Przepiękne są! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmniam!!! wyszły super :) Zapraszam na mojego bloga, znajdziecie tu przepisy tylko na babeczki i muffinki, a przy okazji dowiecie się czym różnią się od siebie! :) http://cupcakeinakitchen.blogspot.com
OdpowiedzUsuń