poniedziałek, 15 grudnia 2014

Mulled wine

Pomysł na świąteczny, bardzo rozgrzewający napój, zdecydowanie nie dla dzieci :-)
Mulled wine czyli po polsku grzaniec to przykład klasycznego drinku, jaki lubimy sączyć podczas Świąt. Jest to gorące wino słodzone gotowane z pomarańczą, cytryną, cynamonem i anyżem. W przygotowaniu bardzo proste ale co ważne, wina mulled wine się tradycyjnie nie podgrzewa, z wiadomych względów.

Mulled wine czyli grzaniec galicyjski

składniki:

około 750 ml czerwonego wina
1 laska cynamonu
1 duża pomarańcza
2 mandarynki
1/2 cytryny
3-4 gwiazdki anyżu
100 g cukru trzcinowego
100 ml wody

Przygotowanie:

Do garneczka wlewamy wodę i wsypujemy cukier i zagotowujemy.
Do garnka wlewamy wino, wrzucamy pokrojone w plastry pomarańczę, cytrynę  mandarynki. Wlewamy do garnka wodę z cukrem, wrzucamy cynamon. Zagotowujemy. Podajemy wino gorące, przybrane albo plasterkiem pomarańczy albo jabłka.

3 komentarze:

  1. idealny czas na takiego grzańca:) uwielbiam go w taką porę

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grzane wino! Jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy cukier i zagotowujemy. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.