sobota, 3 stycznia 2015

Cherry & Chocolate Dream Cake

Rewelacyjny deser- ciasto marzenie, które łączy w sobie roladę biszkoptową, domowy budyń waniliowy, delikatną jak chmurka masę śmietanową z dodatkiem advocaatu, wiśnie i czekoladę. Tyle dobroci w jednym cieście :-)
 Jak dotąd jest do deser numer jeden w naszym domu. I mimo że piekę różne ciasta bardzo często Cherry & Chocolate Dream Cake jest wyjątkowe- bardzo eleganckie i efektowne, i raczej dość sycące. Z pewnością zadowoli oko i podniebienie najbardziej wybrednych gości.
Kilka słów o przygotowaniu ciasta. Aby ułatwić sobie pracę, rozłożyłam je na dwa dni. Wieczór przed upiekłam, nasączyłam, zwinęłam i przełożyłam biszkoptową roladę. Pocięłam ją następnie na równe kawałki grubości około 1cm-1,5 cm. Rozłożyłam następnie w okrągłej formie, zarówno na dnie, jak i na ściankach, zostawiając te ładniejsze kawałki na ścianki, jako że są bardziej widoczne. Również wieczorem ugotowałam budyń, rozłożyłam go równomiernie a następnie na wierzch wyłożyłam wiśnie z kirschu. Następnego dnia przygotowałam masę śmietanową z mascarpone i alkoholem, udekorowałam startą czekoladą i włóżyłam do lodówki na 12 h.
Ciasto samo w sobie nie jest szczególnie wymagające, troszeczkę więcej w przygotywaniu czekania niż samej pracy. Mocno polecam :)



 Cherry & Chocolate Dream Cake
   okrągła forma o średnicy 20-24 cm

 
składniki na biszkopt:

80 g cukru pudru
5 jajek dużych, białka i żółtka oddzielnie
90 g mąki pszennej luksusowej, przesianej dwukrotnie z proszkiem do pieczenia
6 g proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki olejku rumowego
1/2 łyżeczki esktraktu waniliowego

do nasączenia biszkoptu:
 
5 łyżek mocnej kawy

składniki na budyń:

400 ml mleka
40 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru, z lekkim czubem
łyżeczka pasty waniliowej
2 duże żółtka
łyżka dobrego masła

 dodatkowo:

około 200 g wiśni z kirschu, dobrze odsączonych (około 20 sztuk)
200 g dżemu z czarnej porzeczki albo wiśniowego
200 ml śmietanki kremowej, dobrze schłodzonej
250 g mascarpone
50 g czekolady białej rozpuszczonej z łyżką śmietanki kremowej
120 ml advocaatu
2 czubate łyżki cukru pudru
ok. 60 g dobrej potartej czekolady
ok. 12 świeżych albo kandyzowanych wiśni (jedna na jeden kawałek), trzy na środek ciasta

 
Przygotowanie:
 
ROLADA BISZKOPTOWA
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do suchej i czystej misy miksera. Miksujemy na najwyższych obrotach, w międzyczasie dodajemy maleńką szczyptę soli. Białka miksujemy przez około 4-5 minut aż powstanie biała piana, następnie beza. Dodajemy stopniowo cukier puder, nadal miksując aż powstanie sztywna beza. Mikser wyłączamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olejek i ekstrakt. Miksujemy przez minutę, tylko do połączenia.
Ciasto wykładamy na dużą prostokątną formę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia. Wyrównujemy wierzch szpatułką i wstawiamy formę na środkową półką piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 20 minut do jasnego koloru. Formę z biszkoptem wyjmujemy, chwytając za brzegi papieru wykładamy biszkopt na stolnicę, nasączamy kawą i sprawnie zwijamy od zewnątrz do środka (tj. na zdj. poniżej). Biszkopt studzimy przez 10 minut. Lekko przestudzony smarujemy dżemem, zwijamy ponownie jak wcześniej. Studzimy całkowicie. Następnie używając bardzo ostrego noża kuchennego kroimy roladę na równe kawałki grubości około 1-1,5 cm (liczba potrzebnych kawałków zależy od wielkości formy w jakiej przygotowywać będziemy ciasto- należy to oszacować na oko, następnie pokroić roladę). Kawałkami wykładamy dno i ścianki formy (tj. na zdj. poniżej).
 
BUDYŃ
200 ml mleka wlewamy do garnka o mocnym dnie, wsypujemy cukier, dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie do naczynia o wysokich ściankach wlewamy pozostałą część mleka, żółtka, wanilię, mąkę. Miksujemy za pomocą blendera. Do gotującego się mleka wlewamy zmiksowane mleko z mąką i resztą składników. Gotujemy budyń mieszając cały czas tak aby nie było grudek.  Gorący budyń wylewamy na dno formy wyłożonej kawałkami rolady biszkoptowej. Wierzch wyrównujemy szpatułką, wykładamy wiśnie (dobrze odsączone). Ciasto można wstawić do lodówki do wystudzenia albo na całą noc.
 
MASA ŚMIETANOWA Z MASCARPONE I DEKORACJA CIASTA
Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do misy miksera. Miksujemy przez dwie minuty. Powinna na tym etapie lekko zgęstnieć. Dodajemy stopniowo cukier puder i nadal miksujemy śmietankę aż będzie prawie sztywna. Dodajemy mascarpone i łączymy krótko z ubitą śmietanką. Łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Mieszamy. Wlewamy powoli advocaat i łączymy krótko. Masa będzie delikatna. Taką masę wylewamy na budyń pokryty wiśniami. Wyrównujemy wierzch. Posypujemy potartą czekoladą i wstawiamy ciasto w formie do lodówki na 12h. Przed podaniem dekorujemy świeżymi lub kandyzowanymi wiśniami.
 

 

8 komentarzy:

  1. Wow, wygląda bosko! *.*
    Taki deser to dopiero mistrzostwo! :)
    Gratuluję talentu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne jest to ciasto! Pierwszy raz takie widzę, z pewnością robi wrażenie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie dziwię się, że to dream cake. Świetnie wygląda; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie, wcale się nie dziwię, że wszyscy oszaleli na jego punkcie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak wygląda, to i tak pewnie smakuje. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widać trud się opłacił. Widok obłędny, deser z opisu kuszący. Chętnie bym zjadła jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest cudowne! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bajecznie. Z pewnością wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.