piątek, 23 stycznia 2015

Pączki z solonym kajmakiem i nutellą

Jestem wielką fanką połączenia karmelu z solą, czekolady z solą i solonego kajmaku. Bardzo lubię czekoladę z karmelem a już karmel solony z czekoladą to uczta dla podniebienia. A jak smakuje delikatny, puszysty pączek drożdżowy w połączeniu z solonym kajmakiem i popularną nutellą? Jak dla mnie, to hit tego karnawału. Rewelacyjna kombinacja smakowa. Miłośnicy smaków słodko-słonych będą zachwyceni :-)
 
Pączki z solonym kajmakiem
około 12 sztuk
 
składniki na rozczyn:
25 g świeżych drożdży
50 ml przegotowanego i przestudzonego mleka
45 g mąki pszennej chlebowej
15 g cukru
 
składniki na ciasto właściwe:
cały rozczyn
200 ml mleka przegotowanego i ostudzonego
4 duże żółtka
440 g mąki pszennej chlebowej
40 g masła
30 g advocaatu
łyżeczka pasty waniliowej
40 g cukru
 
ponadto:
gotowy kajmak znany też jako dulce de leche
słoiczek nutelli albo innego dobrego kremu czekoladowego
sól w płatkach
 
Przygotowujemy rozczyn.Kruszymy drożdze nad średniej wielkości miseczką. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy do spienienia na 10 minut. Po tym czasie łączymy je z mąką i letnim mlekiem. Mieszamy łyżką. Odstawiamy na około 10 minut w ciepłym nieprzewiewnym miejscu.
Rozczyn łączymy z żółtkami, 1/5 mąki i szklanką mleka w dużej misie miksera.Miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo resztę mąki, mleka, ekstrakt, advocaat. Miksujemy na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Dodajemy cukier i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty. Ciasto powinno być gładkie i spójne. Dodajemy tłuszcz. Miksujemy około 3 minut do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym podwoi swą objętość, delikatnie naoliwiamy dłonie. Ciasto dzielimy na równe części, każda z nich powinna mieć ok. 75 g. Każdy kawałek ciasta rozciągamy, składamy do środka i  formujemy kuleczkę, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na stolnicę podsypana mąką na około 40-50 minut pamiętając o tym, by zostawić odstępy pomiędzy wyrastającymi pączkami. Do głębokiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy, kontrolując temperaturę oleju najlepiej termometrem cukierniczym. Olej powinien być rozgrzany do maksymalnie 180 stopni. Pieczemy pączki dobrze wyrośnięte na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony. Następnie wykładamy na papierowe ręczniczki kuchenne, studzimy całkowicie. Rękaw cukierniczy ze specjalną długą końcówką napełniamy nutellą albo innym dobrym kremem czekoladowym. Nadziewamy przestudzone pączki. Przed podaniem wierzch pączka dekorujemy łyżeczką kajmaku i posypujemy niewielką szczyptą soli w płatkach
 
 

7 komentarzy:

  1. Pieścisz moje kubki smakowe. Ślinka mi leci na sam widok i od czytania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pączki powinny być w cukierniach! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rety.. już same pączki i solony karmel to dla mnie bomba (slodko-tłuszczowa dawka zapewniona), a co dopiero z dodatkiem kremu czekoladowego! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Siedzę i myślę bo moje ulubione to z marmoladą i cukrem pudrem i w tej kwestii jestem traszna konserwa, ale Twoje pączusie tak smakowicie wyglądają, że...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe pączki!:) Muszą smakować obłędnie... A zdjęcie piękne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej, przepis pycha, a jeżeli chodzi o nutellę jako nadzienie, to już od dobrych kilkunastu lat jej nie jadłam. Tak naprawdę nie ma dobrego składu i wolę robić sama kremy i polewy z czekolady, np. wg tego przepisu: http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/przepis/karmelowy-sos. I (głównie na tłusty czwartek) robię dwie wersje pączków: tradycyjne smażone i pieczone w piekarniku dla marudnych, że pierwsze zawierają za dużo tłuszczu czy coś. Z piekarnika też są pycha. ;) Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.