środa, 28 stycznia 2015

Sernik limonkowy z herbatą matcha

Przygotowałam ostatnio orzeźwiający sernik z dodatkiem herbaty matcha. Herbata nadała mu pięknego, delikatnego zielonego koloru.
Co do samego smaku, stanowił dla niejednego wielką zagadkę. Wyczuwalne były cytrusy natomiast wszystkich zastanawiało, co w nim jeszcze jest. Ten niewielki serniczek po upieczeniu i schłodzeniu udekorowałam kleksami bitej śmietany i plasterkami limonki. Polecam na rozweselenie i poprawę nastroju :)

Sernik limonkowy z herbata matcha

 składniki na spód:
 
120 g ciasteczek
20 g masła

 
masa serowa:

 500 g twarogu
350 g serka kremowego
200 g cukru
60 ml soku z limonki
skórka starta z całej limonki
10 g sproszkowanej herbaty japońskiej matcha
25 g mąki ziemniaczanej
110 ml śmietanki słodkiej
3 duże białka, ok. 100-105 g

 
na wierzch:

130 g śmietana gęsta kwaśna, 18 %
2,5 łyżki cukru

dodatkowo:

ok. 150 ml słodkiej śmietanki
łyżka cukru pudru
plasterki limonki

Przygotowanie:
Forme okragla, tzw. ''tortownice'' ( u mnie srednica 20 cm- dno formy), wykladamy papierem do pieczenia, papier powinien wychodzic poza dno formy. Zakladamy obrecze, od wewnatrz natluszczamy bardzo delikatnie maslem.
Ser twarogowy wrzucamy do misy miksera. Miksujemy bardzo dokładnie za pomocą blendera, następnie miksujemy z kremowym serkiem do połączenia. Wsypujemy cukier do misy i wlewamy smietankę. Miksujemy. Bardzo wolnym strumieniem wlewamy sok z limonki. Miksujemy. Dodajemy skorke starta z limonki, mieszamy łyżką. Wlewamy białka i miksujemy na średnich obrotach. Wsypujemy mąkę i herbatę, i miksujemy około minuty.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza i wkładamy formę z sernikiem do piekarnika, pieczemy 1h 20 minut. Po tym czasie w miseczce łączymy kwaśną śmietanę z cukrem jak najdokładniej. Formę z sernikiem wyjmujemy ostrożnie i na wierzch wykładamy łyżką śmietanę z cukrem. Formę wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wierzch będzie ścięty. Wyłączamy piekarnik, studzimy sernik około 1h w piekarniku, następnie schładzamy w formie przez około 18 h.
Deseru mozna probowac 12-18 h godzin po pieczeniu chociaz najlepiej go schlodzic w lodowce przez noc.
Smacznego :)



 

5 komentarzy:

  1. Śliczna jest ta pastelowa zieleń... :)
    Czy mówiłam już może, jak bardzo pragnę tej herbaty? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny puszysty sernik i ten kolor. Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie składniki mam oprócz herbaty. Można ją zastąpić inną? Np zieloną lub miętą? Pewno to chodzi o kolor. Ślicznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, herbata matcha jest tutaj niezastąpiona, niestety. Nadaje sernikowi i koloru, i posmaku. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawi mnie jego smak, ale wygląda przesmacznie; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.