czwartek, 5 marca 2015

Pęczotto z porem i bekonem na białym winie

Kasza nie tylko jest modna, ale też bardzo smaczna, a w dzisiejszym wydaniu, smakuje wybornie.
Pęczotto to po prostu risotto przygotowane z kaszy pęczak z dodakiem białego wina, bekonu i duszonego pora. Jedno z moich ulubionych dań z kaszą w roli głównej.



Pęczotto z porem i bekonem

 składniki na około 4-5 porcji: 

300 g kaszy pęczak mazurski
1l bulionu
200 g pora, biała część
łyżka natki pietruszki
50-90 g bekonu chudego
cebulka średnia 
35 g masła
2 szalotki, obrane i pokrojone w nieregularną kostkę
100 ml wina białego półwytrawnego + 100 ml
100 ml śmietanki słodkiej + 200 ml wody
albo 300 ml mleka
pieprz i sól, do smaku 
świeży parmezan

Na patelnię wrzucamy masło i pokrojony por, szalotki i dusimy około 10-15 minut aż do zeszklenia. Następnie przekładamy szalotki i por do dużego garnka, wstawiamy garnek na średni płomień, wlewamy do niego bulion, wsypujemy kaszę i gotujemy aż do wyparowania bulionu, tj. około 25-30 minut. Kasza powinna być po tym czasie miękka, ale nie rozgotowana. Wlewamy do ugotowanej kaszy wino, śmietankę, wrzucamy pokrojony bekon, natkę pietruszki, sól i pieprz i gotujemy około 10-15 minut. Podajemy pęczotto z potartym parmezanem.


2 komentarze:

  1. Serdecznie witam blogowicza! Na wstępie chciałbym bardzo serdecznie pogratulować tak świetnie prowadzonego bloga. Coraz mniej znajduje się tak solidnych stron w sieci. Znalazłem tu bardzo dużo bardzo interesujących wpisów. Urzekła mnie także oprawa graficzna bloga. Jestem naprawde pełen podziwu i życzę dalszych sukcesów!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.