poniedziałek, 2 marca 2015

Ciasto batatowe z bezą

Dzisiejsze ciasto powstało tak trochę przez przypadek. Jako że bardzo lubię pieczone bataty, przygotowuję je dosyć często. Ostatnio upiekłam je w nieco większej ilości i tak też powstało to ciasto batatowe z bezą. Sweet potato pie jest bardzo popularny w USA, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i najczęściej spotykany jest w wersji bez bezy. Ten placek jest dosyć słodki, ale bardzo uzależniający i wpadnie w gusta, zwłaszcza miłośników samych batatów i Banoffee Pie.


Ciasto batatowe z bezą 
na małą formę o średnicy dna 18 cm

na spód: 
120 g słonych krakersów, np. Lajkonik
25 g masła miękkiego

na masę: 
125 ml śmietanki słodkiej, ubitej na sztywno
2 małe jajka
70 g gotowego kajmaku
200 g puree z pieczonych batatów
 łyżka mąki ziemniaczanej

na bezę: 
3 białka
140 g cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: 
1. Krakersy kruszymy na piasek i łączymy z płynnym masłem.Masą przygotowaną z ciasteczek wykładamy dno i boki formy.
2. Bataty upieczone i zmiksowane blenderem na puree łączymy z ubitą śmietanką, rozkłóconymi jajkami, mąką i kajmakiem. Mieszamy wszystko za pomocą trzepaczki.
3. Na spód wylewamy masę wolnym strumieniem.
4. Do czystej i suchej miski wlewamy białka i miksujemy na wolnych obrotach, dodając w międzyczasie szczyptę soli. Zwiększamy obroty i ubijamy białka na sztywno, dodając stopniowo cukier, aż powstanie lśniąca, sztywna beza. Wyłączamy mikser i do bezy wsypujemy mąkę, którą łączymy z bezą za pomocą trzepaczki w bardzo delikatny sposób. Wykładamy sztywną bezę na masę, łyżką wyciągamy ją do góry tak, aby powstały ładne wzniesienia i wierzchołki. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy 35-40 minut. Kroimy po niemal całkowitym wystudzeniu.









5 komentarzy:

  1. Wspaniałe, takie zimowe ciasto bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta beza to takie idealne zwieńczenie tego ciasta; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda pięknie z tą bezową czapą :)
    Ja właśnie wyjęłam z piekarnika swoje pierwsze ciasto z batatami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wpadłabym by zrobić ciasto batatowe, ciekawa jestem smaku, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, mam pytanko, jak przygotować to puree z batatów, mam dwa takie spore słodkie ziemniaki w lodówce i jak mam z nimi postąpić?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.