piątek, 25 lutego 2011

CEBULAKI

Są rodzajem bułek pieczonych na bazie mąki razowej. I chociaż sa wyrabiane z dodatkiem tartego sera żćłtego, cebula wyraźnie dominuje. Ser żołty nadaje tym bułkom delikatności i wyjątkowej miękkości.
I jeżeli lubicie pieczywo razowe i nie wyobrażacie sobie zjedzenia talerza zupy bez chleba na Waszym stole, cebulaki sa właśnie do tego stworzone.


Składniki:

-40 dag drożdży piekarskich                                                         
-jajka                                                                                                     
-sól                             
-łyżka cukru
-150 g potartego sera żćłtego                                                 
-około 3 cebul średniej wielkości
-2 szklanki mleka
- około 500 g mąki razowej
-olej
-łyżka masła

Wykonanie:

1. Zarobić rozczyn drożdżowy: drożdże połączyć z letnim mlekiem i 5 łyżkami mąki. Odstawic, pod przykryciem, do wyrośnięcia na około 15-20 minut. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, roztopić na patelni masło i podsmażyc cebulkę na lekko brązowy kolor.

2. Następnie połaczyć mąkę z cukrem, szczyptą soli, 2 jajkami i szklanką mleka, serem i ostudzoną cebulą. Po czym dodać do tego gotowy rozczyn.Wymieszać
dokładnie i zarobić w taki sposób, aby dostało się do ciasta jak najwięcej pęcherzyków powietrza (co będzie widoczne).
Przykryć czystym i suchym materiałem, np. płćtnem i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut, aby podwoiło swą objętość.

3. W tym czasie wykładamy pergaminem nasze formy do pieczenia. Będziemy potrzebować około trzech rozmiarow 24 x 30cm.

4. Kiedy ciasto drożdżowe będzie już gotowe, aby je wyrabiać na stolnicy, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Przekładamy ciasto na stolnicę (podsypaną mąką) i wyrabiamy z niego kulę, w taki sam sposób postępując jak z ciastem na chleb.
Nie powinno to trwać krócej niż 10 minut.

5. Dzielimy ciasto na trzy części i rozwałkowujemy. Rozwałkowane, na grubosc 10mm, ciasto nawilżamy olejem. I zwijamy w rulon. Następnie kroimy zaczynając od prawego końca na okrągłe kawałki około trzycentymetrowe. Każdy z tych kawałkow wykładamy na pergaminie tak, aby przekrój kawałka był widoczny.
Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Po wyłożeniu kawałków na pergamin należy każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i piec, az zbrązowieją.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.