środa, 2 lutego 2011

KRUCHE CIASTECZKA


Lubię kruche ciasteczka. A te upieczone z przepisu poniżej smakują idealnie i choć łamliwe, rozpływają się w ustach...
Słodkie, ale nieprzesadnie.
 Można je upiec na dziesiątki kształtów w różnych, różnistych wielkościach. A liczba możliwości ich udekorowania bez zwątpienia rośnie.
Dzisiaj podaję przepis podstawowy na kruche ciastka.
To, w jaki sposób będziecie chcieli z nim zaszalec, pozostawiam Waszej wyobraźni:)

Składniki:

-500 g mąki pszennej
-250 g cukru pudru
-200 g masła niesolonego
-3 żółtka
-szczypta proszku do pieczenia
-aromat waniliowy

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki połączyć i utworzyc jednolitą masę. Następnie podsypać stolnicę mąką i wyłożyć zarobione ciasto, które będzie tworzylo bardzo zwartą, lecz nadal miękką masę.

2. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciastka, np. szklanką czy też foremką Waszego wyboru.

3.Piec w 180 stopniach Celsjusza na kolor złoty.

Smacznego!:)



4 komentarze:

  1. czy w tym przepisie nie ma masła? pozdrawiam, Magda, cudowny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magdo, dzięki za komentarz. Już poprawiłam. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czemu ja komentuję najstarszy wpis? Właściwie go oglądam a potem przeskakuję do najnowszego :)) Uwielbiam to robić z oczywistych chyba powodów. Cudowny blog! Mam nadzieję że ja też nauczę się tak spektakularnie fotografować, piec i pisać. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ola mala,

    :)

    Pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.