czwartek, 17 lutego 2011

SERNIK WANILIOWY NA ZIMNO


                                     


Ten sernik na zimno jest naprawdę pyszny. Jego delikatną masę serową osadziłam na czekoladowym cieście. Ozdobiłam całość polewą z białej czekolady.
Ciasto czekoladowe to modyfikacja przepisu Angeli Nilsen. Część serowa- przepis autorski.
Pycha!
Serdecznie polecam!:)


Składniki na masę serową:

-300 ml jogurtu naturalnego
-500 g sera twaróg trzykrotnie zmielonego
-200 g cukru białego
-kilka kropel aromatu waniliowego
- 8 listków żelatyny bądź 14 g żelatyny w proszku
-5 łyżek słodkiej śmietany''kremówki'' (30% tłuszczu)

Składniki na ciasto czekoladowe:

-100 g dobrej czekolady o zawartości kakao co najmniej 60-70%
-100 g masła niesolonego posiekanego na drobno
-łyżeczka kawy granulowanej
-40 g mąki zawierajacy srodek spulchniajacy (self-raising flour)
-45 g mąki pszennej
- szczypta sody oczyszczonej
-100 g cukru muscovado
-100 g cukru białego
-10 g kakao
- 2,5 łyżki śmietany ''kremówki''
-2 jajka

Polewa (opcjonalne):

-150 g białej czekolady
-około 10 łyżek śmietany ''kremówki''

Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy pergaminem. Połamaną czekoladę wkładamy do rondelka. Rozpuszczamy kawę w zimnej wodzie i wlewamy ją do rondelka z czekoladą. Podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu i nie doprowadzamy do wrzenia.

2. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną z mąką ''self-raising''. Jeżeli nie mamy jej, to odważamy dokładnie 85 g mąki pszennej i przesiewamy ją z połową łyżeczki proszku do pieczenia.
Przesianą mąkę łączymy z cukrem białym i cukrem muscovado, kakao i sodą. Te wszystkie składniki łączymy tak, aby pozbyć się wszelkich grudek. Następnie ubijamy w osobnym naczyniu białka z szczypta soli na sztywno. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Ubite jajka łaczymy z 2,5 łyżkami śmietany.
Przygotowaną masę z czekolady i kawy wlewamy do miski z mąką, cukrem i in. składnikami. Na samym końcu łączymy z tym jajka. Mieszamy dokładnie.

3. Wylewamy całość na tortownicę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40-50 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Patyczek powinien być suchy.
Wyjmujemy ciasto do wystygnięcia. Nie wykładamy z formy. Będziemy w nią wlewac masę serową.

4. Miksujemy składniki na masę serową. Twaróg łączymy z cukrem. Miksujemy na najwyższych obrotach przez około 5-8 minut, aż powstanie gładka masa. Dodajemy jogurt i śmietanę. Nadal miksujemy. Na samym końcu dodajemy aromat waniliowy.
Sproszkowaną żelatynę lub w listkach łączymy z wodą. Ja używam bardzo małej ilości np. do wykonania sernika łączę żelatynę w proszku z 60 ml gorącej wody. Następnie schładzam ją i zanim stężeje, łączę z masą serową.

5. Gotową masę wlać do tortownicy z ciastem czekoladowym (koniecznie wystudzonym!) i następnie wstawić do lodówki na okolo 8-10 godzin.
Jak tylko ciasto będzie schłodzone, dekorujemy je według własnych upodobań.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.