czwartek, 28 kwietnia 2011

DULCHE DE LECHE ZNANE JAKO AREQUIPE A PO POLSKU KAJMAK


Dulce de leche jest rodzajem deseru jakim delektują się Meksykanie, Kolumbijczycy i Brazylijczycy. Naturalnie w Południowej Ameryce nie spotkacie osoby, która nie wiedziałaby czym jest dulce de leche. To taki słodki przysmak narodowy. I mimo swej popularności,  jego tradycja kultywowana w latynoskich krajach jest pod różnymi nazwami. I tak dla przykładu, w Kolumbii, a wlaściwie w jej części, Antiochii, deser znany jest jako arequipe. Natomiast w innych cześciach tego kraju zwie się manjar Blanco, cajeta czy też dulce de leche.

Długo szukałam dobrej receptury na prawdziwą arequipe.  I równie uparcie testowalam przepis za przepisem. Wreszcie znalazłam blog My Colombian Recipes i z tego właśnie przepisu przygotowałam wielkanocny kajmak.
Smakowal wybornie! Bez zbędnych dodatków przygotowywał się tak naprawdę sam. Ja jedynie co kilka minut doglądałam go, bo jak może część z Was się już domyśla, cukier gotujący się z mlekiem lubi się przypalać.


Ale było warto, dla takiego kajmaku najlepszego jaki dotąd jadłam.

Składniki na około 450 g masy dulce de leche:

- 1, 120 l mleka pełnotłustego
- 340 g cukru kryształ
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół laski wanilii
- niewielka szczypta soli

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki łączymy w większym garnku o mocnym dnie. Zagotowujemy.

2. Kiedy masa się zagotuje zmniejszamy ogień do średniego płomienia i  nadal gotując, dosyć często mieszamy, aby gęstniejąca masa się nie przypaliła. Gotujemy około 1, 5- 2h.

3. Dulce de leche będzie gotowe, kiedy otrzymamy masę o pięknym jasnobrązowym kolorze i dosyć gęstej 'budyniowej' konsystencji. Warte zapamiętania jest to, że gotowe dulce de leche w miarę obniżania temperatury, gęstnieje jeszcze bardziej.

Mam nadzieję, że i Wam się uda. Powodzenia!

Uwagi:
1. Przygotowywałam masę z połowy składników. Jeżeli chcecie zrobić jej więcej, wydłuża się czas gotowania do około 3- 3, 5 h.
2.W oryginale zamiast wanilii jest cynamon- cinnamon stick. Nie przygotowywałam dulce de leche z cynamonem, ale myslę że to nieco zmienia jego posmak.
3. Domowe dulche de leche przechowujemy w lodówce do około dwu tygodni.
4. Masa dulce de leche kupowana w sklepie ma ciemniejszy kolor. Ale w smaku nie różni się wcale od tej domowej. Powiem inaczej, ta domowa jest najlepsza!

1 komentarz:

  1. stoi u mnie na półce i czeka na połączenie z alkoholem:) będzie pyszny likier dulce de leche:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.