czwartek, 28 kwietnia 2011

DOMOWY GOLDEN SYRUP- SYROP ZŁOCISTY


Domowy syrop złocisty. Niezbędny, jak dla mnie, w kuchni. Niezastąpiony dodatek do ciast, ciasteczek, pierniczków, deserów. Naleśniki też smakują z nim zdecydowanie lepiej.
Postanowiłam przygotować ten syrop  z myślą o tych, którym nie jest tak łatwo go nabyć ze względu na miejsce zamieszkania albo i cenę. Od tej chwili będzie on zawsze dostępny i na pewno często używany. Proponowałam już użycie syropu jako alternatywe do syropu klonowego w moich nalesnikach kanadyjskich.. Na pewno na blogu pojawi sie jeszcze niejeden przepis z użyciem golden syrup.
Przepis znalazlam na tej stronie.

Składniki na około 1 l syropu:

- 200 g cukru
- 50 g wody

- 1 kg cukru
- 600 g gotującej się wody
- 2-3 plasterki cytryny

Wykonanie:

1. W dużym garnku o mocnym dnie łączymy 200 g cukru z 50 g wody. Gotujemy cukier na średnim ogniu az się skarmelizuje (zgęstnieje i nabierze brązowego koloru, uwaga: nie przypalić).

2. Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy do skarmelizowanego cukru dokładnie 600 g wrzącej wody, plasterki cytryny i kg cukru.

3. Gotujemy wszystkie składniki na małym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie powinny zgęstniec i zbrązowić. Mieszamy od czasu do czasu. Studzimy syrop (zaraz po gotowaniu jest dosyć rzadki, ale obniżenie temperatury doprowadza do zgęstnienia). Plasterki cytryny wyjmujemy.

Uwagi:
1. Jeżeli po schłodzeniu syropu wydaje się on być za rzadki to go gotujemy kilka minut dłużej. I odwrotnie:jeżeli jest zbyt gęsty dolewamy nieco wody ( to już na wyczucie) i gotujemy kilka minut dłużej.
2. Jeżeli decydujemy się na przygotowanie syropu z połowy skladników, gotujemy wszystko krócej, około 15- 22 minut.
3. Bardzo ważne jest aby w momencie skarmelizowania się cukru na pierwszym etapie połączyć go dokładnie z 600 g wrzącej wody. To nie będzie trudne jeżeli zagotujemy nieco więcej wody, np. 650 g. W ten sposób nasz syrop nie powstanie za gesty.
4. Golden syrup można przechowywać w lodówce nawet do roku.




5 komentarzy:

  1. Rewelacja! Niezmiennie zachwycam się zdjęciami - piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, dziekuje i serdecznie pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bayaderko, powiedz mi co zrobić z syropem który zastygł w butelce i ani rusz? :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musisz na nowo go podgrzac i dolac minimalna ilosc wody tj okolo 30 ml na poczatek, pozwol mu zastygnac, sprawdz konsystencje i jezeli nadal bedzie zbyt gesty, powtorz to samo. Powodzenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie gotuj tego zbyt dlugo, w przeciwnym razie utracisz cala wode jaka dolalas.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.