czwartek, 28 kwietnia 2011

IDEALNE RACUCHY DROŻDŻOWE

Moje racuchy drożdżowe. Są pulchne, delikatne, pachnące i po prostu bardzo dobre. 
A w zestawieniu z truskawkami i posypane cukrem pudrem- przepyszne. Wspaniałe na podwieczorek czy jako propozycja drugiego dania obiadowego. Moje dzieci je kochają i nigdy jeszcze nie zdarzyło się, aby po tych racuchach coś pozostało.
Można je jeść na wiele różnych sposobow. Jeżeli nie mamy świeżych truskawek, zastąpmy je innymi owocami typu: jagody, borówka, jeżyny, maliny. Można zrezygnować z cukru pudru i zastąpić go nieco bardziej sycąca słodką śmietanką i to połączenie będzie doskonałe.
Kiedy mam nieco więcej czasu, dodatkowo do racuchów przygotowuje sos truskawkowy według przepisu Maureen McKeon. Racuchy z owocami i sosem truskawkowym smakują wyśmienicie.

Składniki na około 16 racuchów:

- 2 jajka
- 300 ml mleka o temperaturze 22 stopni Celsjusza
- 350 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- olej słonecznikowy do smażenia
- 40 g cukru kryształ
- szczypta soli

Dodatkowo:

- około 400 g swieżych truskawek
- cukier puder

Składniki na około 600 ml sosu truskawkowego: 

- 500 g świeżych truskawek
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z świeżo wyciśniętej cytryny
- opcjonalnie: kirsch, brandy albo likier pomarańczowy do smaku (wersja dla dorosłych)


Wykonanie:

1.  Drożdże kruszymy i zalewamy letnim mlekiem. Zasypujemy je około 100 g maki. Mieszamy i odstawiamy rozczyn na 10 minut.

2. W osobnym naczyniu ubijamy najpierw białka ze szczyptą soli. Po czym dodajemy do białek cukier, ciągle miksując. W ubite na sztywno białka musimy wmiksować żółtka. Odstawiamy je na bok.

3. Jak tylko drożdże się poruszą, łączymy je z ubitymi jajkami. Po czym bardzo powoli wsypujemy resztę mąki. I obserwujemy konsystencję ciasta. Nie powinno być zbyt gęste. Raczej nieco rzadsze, by nasze racuchy były lekkie i pulchne a nie zbite.

4. Wyrabiamy ciasto ręką około 4-5 minut, bardzo energicznie. Powinno być dość elastyczne i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż ciasto  podwoi objetość (ok. 45 minut do godziny).

5. Rozgrzewamy olej na dosyć dużej patelni i zmniejszamy płomień do średniego. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby racuchy się dokładnie przepiekły w środku.
Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy równo na patelni. Smażymy z obu stron.

6. Na samym końcu myjemy truskawki, pozbawiamy szypułek i kroimy na drobne części. Racuchy podajemy z cukrem pudrem i truskawkami.

Jeżeli chcemy zrobić sos truskawkowy:

1. Umyte i oszypułkowane owoce umieszczamy w food procesorze albo w naczyniu, w którym można je rozetrzeć dokładnie blenderem. Jeżeli uważamy to za słuszne, mus przeciskamy przez sito, aby uzyskać klarowny sok ( według mnie niekonieczne) Dodajemy cukier puder, odrobinę soku z cytryny i ewentualnie likier/ brandy lub inny alkohol. Sosem polewamy racuchy. Sos można przechowywać w lodówce do 3 dni.



8 komentarzy:

  1. Bayaderko, fantastyczne zdjęcia. Racuchy pewnie pyszne :-)
    No i zatęskniłam bardzo za truskawkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bayaderko! Te racuchy są najpiękniejszymi jakie widziałam, takie cudnie puszyste! A zdjęcia wspaniałe!
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anno-Mario i Aniu, dziekuje za Wasze komentarze. Pozdrawiam i zycze pieknego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale, to będzie wkrótce moje śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Peppervanilla, dziekuje. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Racuchy sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, Anonimie. Bardzo sie ciesze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bayaderko to chyba jedne z najpyszniejszych i najbardziej puchatych racuchów jakie kiedykolwiek dane mi było jeść .... w życiu nie wpadłabym na to, żeby ubić pianę do nich ... a tu taki efekt. Po prostu cudowne:). Dziękuję w imieniu całej swojej Rodzinki za cudowny przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.