piątek, 29 kwietnia 2011

DŻEM MALINOWO-JABŁKOWY



Pyszny dżem malinowo-jabłkowy. Lekko kwaskowy bo taki najbardziej lubię. Przygotowuje się szybko i o tym na pewno wiedzą wszyscy, którzy uwielbiają domowe przetwory. Polecam!


Składniki na około 2 słoiczki:

- 300 g malin
- 400 g umytych obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
- około 110 g cukru, można dodać więcej jeśli lubimy dżemy słodsze

Wykonanie:

1. Jabłka kroimy bardzo drobno albo trzemy na tarce i gotujemy przez około 20 minut. Jak tylko się podgotują, wrzucamy do garnka maliny i gotujemy razem przez kilka godzin aż dżem bardzo zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy cukier. Gotujemy przez około godzinę.
Dżem jest gotowy, jeżeli, kiedy na łyżeczce,  nie ''schodzi '' z niej.

2. Parzymy słoiki i wkładamy do nich dżem. Studzimy. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce.



2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.