poniedziałek, 2 maja 2011

KLASYCZNE CIASTECZKA OWSIANE- OATCAKES

...są bardzo łatwe w wykonaniu i bardzo, ale to bardzo zdrowe. Owies jest bogaty w skrobię, witaminy z grupy B, witaminę E, sole mineralne, wapń, magnez i lecytynę, i błonnik, który reguluje nasz metabolizm. Owies jedzony regularnie  zapobiega chorobom serca a także obniża poziom cholesterolu. Istnieje zatem mnóstwo powodów, dla których powinniśmy upiec te ciasteczka owsiane. I chociaż nie mają zbyt dużo wspólnego z ciasteczkami rozumianymi jako słodkie, urocze małe  wypieki,  idealnie komponują się z serem pleśniowym, sałatą, a i też można je przegryzać pomiędzy posiłkami.
Lubię je przechowywać w dużym szklanym słoju i serwować od czasu do czasu dzieciom. Sama też chętnie je przegryzam i najlepiej smakują mi do zup-kremów.
Chrupiące, bardzo bardzo zdrowe i bardzo łatwe w wykonaniu. 

Przepis na ciasteczka pochodzi z książki Catherine Atkinson ''Cookies, Brownies and Bars''. 

Składniki na około 70 sztuk: 

-225 g dobrze zmielonych płatków owsianych + około pół szklanki do podsypania
- 25 g masła
- 25 g smalcu
- 75 g mąki pszennej wrocławskiej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka miałkiej soli
- wrząca woda (ilość do uregulowania konsystencji ciasta)

Wykonanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Do dużej miski wsypujemy owies, mąkę, sodę i sól i mieszamy ręką. Następnie  w małym rondelku topimy masło i smalec najlepiej na małym ogniu.

2. Dodajemy do suchych składników płynny tłuszcz i tyle wrzącej wody aby po wymieszaniu wszystkich składników otrzymać ciasto o konsystencji prawie idealnej na rozwałkowanie. Podsypujemy stolnicę resztą płatków owsianych i ugniatamy ciasto. Po czym rozwałkowujemy cieniutko na grubość około 1 cm i wykrawamy okrągłe ciasteczka o średnicy około 4-5 cm. Można wykrawać większe.

3. Formy do pieczenia wykładamy papierem i na ten wykładamy ciastka. Dosyć blisko siebie, bo ciasteczka nie urosną w wysokiej temperaturze. Następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 15-18 minut aż lekko zbrązowieją na obwódce. Studzimy na kratce kuchennej.

Uwagi:
Ciastka można przechowywać do około tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku.



2 komentarze:

  1. Czy jest konieczny smalec czy można go czymś zastąpić? Można dodać też jakieś suszone owoce, rodzynki lub orzechy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odradzalabym zastapienie smalcu innym tluszczem.
    Mozna natomiast dodac w minimalnej ilosci bardzo drobno posiekane orzechy. Jednak nie beda to juz klasyczne oatcakes- ciasteczka owsiane. Powodzenia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.