sobota, 4 maja 2013

Łosoś pieczony z cytryną i pietruszką


Łosoś pieczony z cytryną i natka pietruszki, doprawiany sola i kolorowym pieprzem.
Wystarczy okolo pol godziny aby przygotowac (i upiec) rybe w ten sposob. Losos po 20-25 minutach jest miekki, delikatny, soczysty i idealnie doprawiony.


Łosoś pieczony z cytryną i pietruszką
2 porcje

2 sredniej wielkosci filety z lososia
cytryna
oliwa extra vergine
sol, moze byc w platkach
kolorowy pieprz
natka pietruszki

dodatkowo:
folia aluminiowa


1. Z folii aluminiowej wycinamy dwa prostokaty. Kazdy bok prostokata unosimy lekko do gory aby przypominal paczuszke.
2. Rybe lekko spryskujemy oliwa i doprawiamy sola i kolorowym pieprzem. Doprawione filety wykladamy na prostokat z folii.
3. Kroimy cytryne na cieniutkie plasterki. Na kazdy filet wykladamy po 1-2 plastry. Kroimy natke pietruszki i wykladamy na cytryne.
4. Pieczemy w temp. 180 stopni az ryba bedzie lekko rozowa. Pieklam okolo 25 minut.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam łososia, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ... Czyli łosoś w papilotach ;-) Lubię rybki, najlepsze mięsko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryby zawsze i wszędzie. :) Prostota jak zawsze najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam tak podanego łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszko, taka łososiowa propozycja bardzo mi sie podoba. Smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna rybka :) lubię taką :D

    OdpowiedzUsuń
  7. fajna alternatywa na danie rybne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za łososiem, ale to danie zrobiłam i smakowało mi.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.