piątek, 26 kwietnia 2013

Prosty sernik cytrynowy


Bardzo orzezwiajacy sernik z dodatkiem budyniu o zwartej konsystencji.
Niewielki w swym rozmiarze, chociaz skladniki mozna podwoic i przygotowac sernik w wiekszej tortownicy. Zdecydowanie jeden z prostszych deserow na blogu.


Sernik cytrynowy z budyniem

750 g serka kremowego, np. Philadelphia
200 g cukru
75 ml smietanki slodkiej, o min. 30 % zawartosci tluszczu
sok z dwoch cytryn (sredniej wielkosci owoce)
skorka starta z 1 cytryny
20 ml Cointreau
65 g budyniu waniliowego
3-4 jajka sredniej wielkosci

Forme okragla, tzw. ''tortownice'' ( u mnie srednica 20 cm- dno formy), wykladamy papierem do pieczenia, papier powinien wychodzic poza dno formy. Zakladamy obrecze, od wewnatrz natluszczamy bardzo delikatnie maslem. Zamknieta forme owijamy mocna folia aluminiowa, najlepiej 4 warstwami, tak aby podczas pieczenia w kapieli woda nie dostala sie do masy serowej.
Ser wrzucamy do misy miksera. Laczymy z cukrem i smietanka. Miksujemy. Bardzo wolnym strumieniem wlewamy sok z cytryn. Miksujemy. Dodajemy skorke starta z cytryny, laczymy, dodajemy likier, miksujemy.
Wsypujemy budyn i laczymy ze skladnikami bardzo dokladnie. Na sciankach miski ani na jej dnie nie powinien zostac proszek.
Na koncu wbijamy jajka, jedno po drugim i miksujemy krotko.
Masa bedzie wygladala na rzadka, tak ma byc. W trakcie pieczenia wszystko sie ustabilizuje.
Forme do pieczenia wkladamy do wiekszej, prostokatnej formy. Do formy okraglej wlewamy mase serowa.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza.
Zagotowujemy wode. Goraca wode wlewamy do polowy wysokosci formy prostokatnej. Forme wstawiamy do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy 1h20 minut.
Deseru mozna probowac kilka godzin po pieczeniu chociaz najlepiej go schlodzic w lodowce przez noc.
Smacznego :)



10 komentarzy:

  1. jak zawsze pyszności, chętnie zjadlabym choć kawałeczek :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sukces często tkwi w prostocie :) Twój wypiek jest tego idealnym przykładem.
    Jestem wielką fanką serników, jednak wciąż uczę się obchodzenia z nimi.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie i piękne zdjęcia, jak zawsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki z kąpieli wodnej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak pysznie! Proste najlepsze.
    Cudne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetycznie wygląda! A nawet bez tego i tak by mnie kusiło ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. tak jasny, że aż bije po oczach! i smakowity i to jak!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaśniutki i perfekcyjnie wyrośnięty. Uwielbiam cytrynową nutę w sernikach. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wyjątkowo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twój blog jest wspaniały!!! :)
    a patrząc na zdjęcia, po prostu mam ochotę spróbować każdego Twojego przepisu!!!! super :)))
    pozdrawiam ;)))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.