piątek, 19 kwietnia 2013

Mini-sernik z biala czekolada


Niewielki, delikatny, puszysty sernik. Z biala czekolada, jest pyszny, slodki tak w sam raz. Ja lubie podawac go z kwasna konfitura, idealnie smakuje z czarna porzeczka.


Mini- sernik z biala czekolada
na forme o sr. 20 cm


250 g twarogu, zblenderowanego na gladko albo
przecisnietego kilkakrotnie przez praske
500 g serka kremowego, np. Philadelphia
150 g cukru
50 g smietanki slodkiej, min. 30 % zaw. tluszczu  
250 g czekolady bialej
2 lyzeczki budyniu smietankowego
lyzeczka aromatu waniliowego
2 jajka, rozmiar M
5 lyzek smietanki (30 % tluszczu)

Ser blenderujemy na gladko. Wrzucamy mase serowa do misy miksera i laczymy z cukrem na najwyzszych obrotach. Dodajemy 50 g smietanki. Czekolade biala, polamana w kosteczke albo posiekana, laczymy z 5 lyzkami smietanki i rozpuszczamy w kapieli wodnej albo w mikrofalowce. Mieszamy energicznie lyzka i studzimy. Przestudzona czekolade wlewamy do masy serowej i miksujemy do polaczenia. Dodajemy aromat, laczymy z skladnikami. Dodajemy po jednym jajku. Miksujemy tylko do polaczenia i na koncu wsypujemy 2 lyzeczki budyniu, krotko miksujemy.
Przygotowujemy forme okragla: jej dno wykladamy papierem do pieczenia,  boki od wewnatrz natluszczamy maslem, a od zewnatrz owijamy folia aluminiowa, najlepiej kilkoma wartwami. Forme wstawiamy do wiekszej, prostokatnej formy- bedziemy piec w kapieli wodnej.
Mase przelewamy do okraglej formy.
Gotujemy wode w czajniku i goraca wlewamy do prostokatnej formy, mniej wiecej do polowy wysokosci.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza, formy wstawiamy do piekarnika i pieczemy 2 h.
Sernik po pieczeniu musi stezec w chlodnym miejscu, najlepiej przez cala noc.

14 komentarzy:

  1. 20 cm to nie taki mini;) na szczęście!
    dopiero zaczęłam piec serniki, zastanawia mnie jaka jest różnica jak się doda śmietankę? bo do tej pory piekłam bez

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze smietanka jest bardziej delikatny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, dlaczego Twoje wypieki są tak idealna? Jak to robisz? :)
    Sernikami zwłaszcza zdobywasz moje serce. Tak puszyste, tak idealne, tak naturalne. Mam ochotę, bardzo mam ochotę. Mogę się poczęstować?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda !! Albo nie .... wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale uroczy! Mini serniczek to coś w sam raz dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zawsze zachwycaja mnie Twoje zdjecia :). Sernik mni kusi...oj kusi :).

    OdpowiedzUsuń
  7. wow!!!! wygląda nieziemsko :)))) koniecznie muszę wypróbować :))
    zapraszam do mnie ;))
    http://sugaryfantasy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszko, jaki piękny jest ten serniczek! Ja nic nie piekłam w ten weekend, niestety spędziłam go na uczelni,ale w tygodniu może nadrobię z pieczeniem?
    Cudo u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam serniki od dziecka i bardzo ujęła mnie jego mniejsza wersja :) Tak samo jak wcześniejszy mus czekoladowy, muszę go koniecznie przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Look delicious!


    Visit my blog :-) I write about cooking, fashion and beauty :-)

    http://vikassuperblog.blogspot.ru/

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudo!
    Muszę kupić taką tortownicę;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.