środa, 17 kwietnia 2013

Mus czekoladowy P. Hermé



Z przepisu mistrza, Pierre'a Hermé.
Pyszny intensywny mus czekoladowy o delikatnej aksamitnej konsystencji.
Wykonanie musu zajmie nam nam kilka minut, jego schlodzenie przed degustacja - okolo godziny. Przepis bardzo prosty i godny polecenia :)


Mus czekoladowy P. Hermé
okolo 4 niewielkie porcje

180 g czekolady czekolady bardzo dobrej jakosci
4 bialka
jedno duze zoltko
80 ml mleka
20 g cukru drobnego

Czekolade siekamy ostrym nozem.Wsypujemy ja do malego zaroodpornego garneczka i rozpuszczamy ja w kapieli wodnej.
Mleko zagotowujemy i zalewamy goracym mlekiem rozpuszczona czekolade.
Bialka ubijamy w czystej misie tak aby byly sztywne, wsypujemy cukier, nadal miksujemy aby powstala beza, lsniaca i sztywna.
Czekolade,  wymieszana z mlekiem, energicznie laczymy z zoltkiem. Powinna lekko przestygnac. Wlewamy lekko przestudzona czekolade do bialek i szpatulka mieszamy delikatnie skladniki.
Powstaly mus wlewamy do naczyn, w ktorych bedziemy serwowac mus.
Naczynia z musem wstawiamy do lodowki na godzine.
Mus serwujemy schlodzony, mozna go podac z owocami lub bez.

17 komentarzy:

  1. Muszę zrobić! Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze, zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno szybko zniknął i wcale się nie dziwię !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. :D
    Sposob na slinotok: zrobcie ten mus! :)
    Tak na marginesie, po musu ani sladu, ale przynajmniej wiem juz co przygotuje na deser dla gosci na piatkowe popoludnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie i tak też pewnie smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam ten mus, był pyszny. Herme jest mistrzem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy cukru ma byc 20g czy 200g ? Dziekuje za odpowiedź. Basia

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj Basiu,
    cukru dodajemy 20 g.

    OdpowiedzUsuń
  9. jaką czekoladę dawałaś do przepisu? mleczną czy gorzką? jaką użyłaś co jest pokazana na zdjęciu wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj Anonimie,
    uzylam gorzkiej, 60 % zawartosci kakao.

    OdpowiedzUsuń
  11. Co za cudowność, dzięki za ten przepis, przetestuję na pewno, bo jestem czekoladoholiczką :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.