To nieco przypominające biszkopt ale bardziej gąbczaste, białe jak śnieg ciasto, lekkie jak puch- nie bez powodu nazwane zostało anielskim.
Angel Food Cake przygotowuje się na ogromnej ilości białek i całkowicie bez tłuszczu. Przepis Altona Browna, z jakiego korzystałam, wymaga wykorzystania aż 12 białek czyli prawie 400 g!
Anielskie ciasto pochodzące z Ameryki stało się bardzo popularne w dziewiętnastym wieku i tradycyjnie jedzono je jako deser żałobny. W oryginalnym przepisie, aby utrzymać konstencję ubitych białek, dodaje się winianu potasu *. Wiem że w Polsce jest trudno go zdobyć. Często zaleca się zastępować winian sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny.
Angel Food Cake można jeść w kawiarniach w UK a w sklepach jest do nabycia w różnych kolorach, zwykle przełożone słodką masą maślaną buttercream.
Angel Food Cake
przepis na formę z kominem o średnicy 23 cm
składniki:
12 białek (około 400 g)
230 g cukru pudru
150 g mąki pszennej luksusowej
1.5 łyżeczki winianu potasu albo 1łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
dodatkowo:
masło do natłuszczenia formy
cukier puder do obsypania ciasta
Przygotowanie
1. Formę okrągłą z kominem natłuszczamy odrobiną masła. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
2. Cukier wsypujemy do misy miksera i miksujemy na średnich obrotach. Połowę odsypujemy do mąki. Drugą część cukru odsypujemy do miseczki.
3. Białka wlewamy do czystej i suchej misy miksera. Miksujemy 2 minuty aż białka lekko zesztywnieją. Dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy i winian potasu. Ten drugi możemy zastąpić ewentualnie 1 łyżką soku z cytryny. Miksujemy kolejne 2 minuty.
4. Cukier połączony z mąką łączymy dokładnie za pomocą trzepaczki do jajek. Dodajemy sól i ponownie mieszamy.
5. Do białek dodajemy cukier z miseczki. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka powinny być lśniące ale nie aż tak sztywne jak na bezę.
6. Do białek wsypujemy cukier połączony z mąką i solą. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
7. Masę na ciasto wykładamy do formy do pieczenia. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy w temperaturze podanej wyżej 35 minut. Można pod koniec pieczenia sprawdzić ciasto metodą tzw. suchego patyczka.
8. Ciasto po upieczeniu studzimy w formie około 1,5 -2 h. Nie wyciągamy ciasta gorącego z formy ani też nie kroimy- to bardzo ważne.
9. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem albo dekorujemy owocami. Angel food cake bardzo dobrze komponuje się z kremem cytrynowym lemon curd.
* winian potasu do zakupienia w sklepach internetowych, np. tutaj: http://www.aledobre.pl/6787,Kwasny_winian_potasu_140_g... albo w Kuchniach Świata. Dostępny też jest na Amazonie.
Angel Food Cake przygotowuje się na ogromnej ilości białek i całkowicie bez tłuszczu. Przepis Altona Browna, z jakiego korzystałam, wymaga wykorzystania aż 12 białek czyli prawie 400 g!
Anielskie ciasto pochodzące z Ameryki stało się bardzo popularne w dziewiętnastym wieku i tradycyjnie jedzono je jako deser żałobny. W oryginalnym przepisie, aby utrzymać konstencję ubitych białek, dodaje się winianu potasu *. Wiem że w Polsce jest trudno go zdobyć. Często zaleca się zastępować winian sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny.
Angel Food Cake można jeść w kawiarniach w UK a w sklepach jest do nabycia w różnych kolorach, zwykle przełożone słodką masą maślaną buttercream.
Angel Food Cake
przepis na formę z kominem o średnicy 23 cm
składniki:
12 białek (około 400 g)
230 g cukru pudru
150 g mąki pszennej luksusowej
1.5 łyżeczki winianu potasu albo 1łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
dodatkowo:
masło do natłuszczenia formy
cukier puder do obsypania ciasta
Przygotowanie
1. Formę okrągłą z kominem natłuszczamy odrobiną masła. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
2. Cukier wsypujemy do misy miksera i miksujemy na średnich obrotach. Połowę odsypujemy do mąki. Drugą część cukru odsypujemy do miseczki.
3. Białka wlewamy do czystej i suchej misy miksera. Miksujemy 2 minuty aż białka lekko zesztywnieją. Dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy i winian potasu. Ten drugi możemy zastąpić ewentualnie 1 łyżką soku z cytryny. Miksujemy kolejne 2 minuty.
4. Cukier połączony z mąką łączymy dokładnie za pomocą trzepaczki do jajek. Dodajemy sól i ponownie mieszamy.
5. Do białek dodajemy cukier z miseczki. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka powinny być lśniące ale nie aż tak sztywne jak na bezę.
6. Do białek wsypujemy cukier połączony z mąką i solą. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
7. Masę na ciasto wykładamy do formy do pieczenia. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy w temperaturze podanej wyżej 35 minut. Można pod koniec pieczenia sprawdzić ciasto metodą tzw. suchego patyczka.
8. Ciasto po upieczeniu studzimy w formie około 1,5 -2 h. Nie wyciągamy ciasta gorącego z formy ani też nie kroimy- to bardzo ważne.
9. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem albo dekorujemy owocami. Angel food cake bardzo dobrze komponuje się z kremem cytrynowym lemon curd.
* winian potasu do zakupienia w sklepach internetowych, np. tutaj: http://www.aledobre.pl/6787,Kwasny_winian_potasu_140_g... albo w Kuchniach Świata. Dostępny też jest na Amazonie.
Wygląda bardzo smakowicie! Pyszny sposób na wykorzystanie zapasu białek :)
OdpowiedzUsuńU mnie dziś, ciasto pychota :) Pozdrawiam
UsuńTo jedno z moich ulubionych ciast, uwielbiam jego mięciuteńką strukturę. No i poza tym jest przesmaczne; )
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest niezwykle delikatna, pycha :)
OdpowiedzUsuń