czwartek, 24 kwietnia 2014

Ciastka francuskie z truskawkami i białą czekoladą

Bardzo proste w przygotowaniu ciastka. Być może jedne z najprostszych. Kilka składników, trochę czasu i efekt bardzo smaczny. Zachęcam do przygotowania. Z ciastem francuskim można eksperymentować. Połączenie truskawek i białej czekolady znane nam od kilku lat można wypróbować przy pieczeniu tych właśnie MUFFINÓW Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ.
Dzisiejsze ciastka to wariacja na temat ciasta francuskiego :-) Jakiś czas temu na blogu pojawiły się CIASTKA FRANCUSKIE równie pyszne jak te dzisiejsze. Polecam :-)


Bardzo łatwe ciastka francuskie z truskawkami i białą czekoladą
na 6-8 ciastek 

składniki: 
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
żółtko
gruby cukier/ cukier perłowy
6-7 średnich truskawek, umytych i oszypułkowanych
6-7 kostek białej czekolady, posiekanej

potrzebne też będą: 
duża prostokątna forma do pieczenia
nóż
papier do pieczenia

Przygotowanie
1. Arkusz zimnego ciasta francuskiego rozkładamy na  blacie lekko podsypanym mąką. Kroimy równo nożem na 6-8 prostokątów. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza, 200 stopni z termoobiegiem.
2. Na środek każdego prostokąta wykładamy truskawkę pokrojoną w plasterki i odrobinę posiekanej czekolady.
3. Prostokąty składamy i zamykamy dociskajać palcami brzegi i wykładamy na formę do pieczenia wyścieloną papierem.
4. Rozkłóconym żółtkiem smarujemy każdy prostokąt. Formę wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy około 10 minut aż ciasta nabiorą złoto-brązowego koloru. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy lekko przestudzone.

2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.