środa, 21 maja 2014

Banany zapiekane w cieście/ Banana fritters

Tak przygotowane owoce to jeden z prostszych pomysłów na śniadanie, podwieczorek czy nieco inny deser. Banany zapiekane w cieście podobnym do racuchów na maślance rozpływają się w ustach a przygotowuje się je błyskawicznie! Dodatkowo, jest to pomysł na wykorzystanie bardzo dojrzałych owoców.

Banany zapiekane w cieście 

składniki:

2 duże banany, ok. 350 g po obraniu
60 g cukru
50 g jogurtu kokosowego/ ananasowego/ waniliowego/naturalnego
szczypta sody
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka, rozmiar M
115 g mąki pszennej
łyżeczka octu
20 ml oleju do ciasta
1/2 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia

dodatkowo:

cukier puder, opcjonalnie

1. Banany obieramy, kroimy na kawałki wielkości 3-4 cm.
2. Jajka miksujemy aż podwoją objętość i staną się jasne.
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, solą, cynamonem (opcjonalnie)
4. Do dobrze ubitych jajek wsypujemy przesiane suche składniki.
5. Dodajemy jogurt i olej i mieszamy do połączenia. Wlewamy ocet, mieszamy ciasto ponownie. Na końcu dodajemy aromat.
6. W garnku do smażenia pączków lub frytkownicy rozgrzewamy olej. W międzyczasie maczamy każdy kawałek banana w przygotowanym cieście, dwukrotnie. Ciasta będzie dużo, można z niego przygotować racuszki, jeżeli zostanie.
7. Smażymy owoce w cieście w nagrzanym do 180 stopni oleju aż te nabiorą brązowego koloru, około 3 minut.
8. Podajemy lekko wystudzone i jeżeli lubimy, posypane cukrem pudrem. Tak zapiekane owoce można podać z bitą śmietaną, sosem czekoladowym.



9 komentarzy:

  1. Na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo apetycznie, choć jak do rozumu dojdzie jednak świadomość, że to takie małe bomby kaloryczne, to już apetyt zostaje trochę powstrzymany. Uwierzcie, że mimo wszystko faceci też zwracają uwagę na takie rzeczy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama byłaby w niebie, muszę jej takie zrobić; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie wyglądają! Ale ja tu widzę Bayaderkę na zdjęciu i to właśnie Ty przyćmiłaś te banany !
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rety! Muszę je dzisiaj zrobić :))) Kiedyś jadłam takie banany w restauracji chińskiej, polane miodem - pyyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I love this recipe - simple and yet different than classic fritters...
    Lovely photos as well :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.