sobota, 28 czerwca 2014

Sernik jagodowy



Mini-sernik jagodowy z puree jagodowym, białą czekoladą i świeżymi owocami- tak bardzo byłam ciekawa jego smaku, że nie pozwoliłam mu dobrze stężeć, stąd na zdjęciach sernik w samym środku jest lekko rozsypany. Wierzę jednak że cierpliwi są wynagradzani i tym, którzy sernik przygotują i odstawia do stężenia na te kilka godzin, sernik bardzo mocno zasmakuje.
Uwielbiamy jagody a ten serniczek jest pyszny. Kremowy i delikatny, z dodatkiem białej czekolady, która komponuje się bardzo dobrze z wieloma owocami sezonowymi. Bardzo mocno polecam :)


Mini-sernik jagodowy
z puree jagodowym, białą czekoladą i świeżymi owocami

Uwaga: z poniżej podanych składników otrzymamy mały sernik, podzielny na około 8-10 niewielkich kawałków. Do jego upieczenia korzystałam z formy o średnicy 16 cm.
Aby upiec duży sernik, w formie o średnicy 23-25 cm należy podwoić wszystkie składniki,
wydłużyć czas pieczenia.  

składniki na spód:

100 g ciasteczek typu digestive
40 g masła

składniki na masę serową:

500 serka kremowego typu Philadelphia
150 g białej czekolady
120 ml śmietanki słodkiej, 36 %
100 g jagód, zmiksowanych/zblenderowanych na puree
25 g mąki ziemniaczanej
3 jajka, średniej wielkości
łyżeczka aromatu waniliowego


składniki na wierzch:

około 3 łyżek świeżych jagód
150 ml jogurtu greckiego
30 g cukru

Przygotowanie:

1. Dno formy okrągłej ze zdejmowaną/ odpinaną obręczą wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni Celsjusza, program góra, dół albo 120 stopni, program z termoobiegiem.
Ciasteczka miksujemy na piasek i łączymy z masłem. Powinna powstać zbita masa. Masę kruszymy i wykładamy nią dno formy. Następnie wstawiamy formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Czekoladę łamiemy w kosteczkę i wrzucamy do garnka o mocnym dnie. Zalewamy ją śmietanką. Podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu tak aby czekolada rozpuściła się i połączyła ze śmietaną, co jakiś czas mieszając.. Nie doprowadzamy do zagotowania. Jak tylko składniki się połączą, garnek zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

3. Masę serową łączymy z puree jagodowym i ostudzoną rozpuszczoną czekoladą. Miksujemy. Wbijamy jajka i łączymy z masą za pomocą miksera, bardzo krótko, tylko do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy aromat, mieszamy szpatułką/ łyżką. Wlewamy masę, dosyć płynną, do formy, w której będziemy piec sernik. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy 1h 35 minut albo do momentu kiedy to wierzch sernika będzie ścięty.

4. Wierzch sernika przygotowujemy przez wymieszanie składników: jogurtu greckiego z cukrem. Jak tylko piekący się sernik będzie ścięty z wierzchu, wyjmujemy formę z sernikiem, wylewamy masę jogurtową na sernik i na to wykładamy owoce. Następnie wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy przez kolejne 18-20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ostrożnie formę z sernikiem i odstawiamy do stężenia na minimum 6-8 h. Mojemu sernikowi na zdjęciach nie pozwoliłam tężęc tak długo- byłam bardzo ciekawa smaku :) Jednak najlepiej będzie jeżeli sernik odczeka swoje w chłodnym  miejscu a wtedy nabierze właściwej konsystencji. Smacznego :)




16 komentarzy:

  1. Wygląda nieziemsko i z pewnością właśnie tak smakuje! :>

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jagody :) i pomysł na takie połączenie uważam za rewelacyjny. Na pewno wypróbuje ten przepis.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. O rety, u mnie chyba też nie zdążyłby się w pełni zestalić *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, Sernik wygląda fajnie. Pytanie, o ile wydłużyć czas w przypadku pieczenie w formie 23 cm ?
    W składnikach brakuje słowa serek kremowy przy 500 gr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, już poprawiłam. Nie wiem dokładnie ile trzeba piec ten sernik w formie 23 cm, bo masa sernikowa jest dosyć płynna. Piekłabym około 1h45min. Ale sprawdziłabym po tym czasie czy wierzch na środku jest dobrze ścięty. Zwykle serniki z kilograma sera piekę około 1h30min do 2h w niskich temperaturach w formach 23-25 cm, ale też moje masy serowe nie były takie płynne.

      Usuń
  6. sernik marzenie, zachwyca swoimi kolorami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Schłodzony musi być pyszny w środku lata :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne te zdjęcia i ten sernik <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bajecznie, ten kolor jest obłędny!
    Raz piekłam sernik jagodowy, ale kolor niestety nie był tak intensywny...

    OdpowiedzUsuń
  10. Czesc :) Muszę Ci cos przyznac, Twoje teksty naprawdę opiewaja wrecz w wielki talent oraz przekaz, co w dzisiejszych czasach jest bardzo wielka rzadkoscia :) Tak więc tym bardziej rad jestem, gdy widze, ze są jeszcze na tym swiecie utalentowani ludzie, którzy nie wymagaja za wszystko co robia zaplaty :) Dziekuje za to, ze dzielisz się swoim talentem za darmo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.