niedziela, 22 czerwca 2014

Tarta pistacjowo-truskawkowa

Tarta, która jest pysznym połączeniem tego, co najlepsze. Pistacjowy spód nie przypomina tradycyjnego kruchego spodu do tarty ale doskonale się komponuje z wnętrzem i owocami. Wypełnienie tarty przygotowałam na bazie słodkiego mleka skondensowanego połączonego  ze słodką śmietanką i odrobiną wanilii. Wierzch to już same świeże owoce. Tarta bardzo smaczna i wyjątkowa a na dodatek, nieskomplikowana w przygotowaniu. Polecam wypróbować kiedy truskawki nadal w sezonie :-)


Tarta pistacjowo- truskawkowa 

składniki na formę o średnicy podstawy 24 cm 

spód: 
300 g pistacji wyłuskanych i zdrobnionych na proszek
30 g cukru
40 g masła


wypełnienie: 
400 g słodzonego mleka skondensowanego
120 ml śmietanki
2- 3 jajka, średniej wielkości
1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ekstraktu waniliowego

na wierzch: 
truskawki, około 240 g, oszypułkowane, umyte, przekrojone na połówki lub w plasterki

Przygotowanie: 

1. Zmielone pistacje łączymy z masłem i cukrem tak aby powstała zbita masa. Masę formujemy w kulę, zawijamy w kawałek folii spożywczej i wkładamy do lodówki na około 20 minut, do momentu aż się schłodzi.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, program: góra i dół. 
W misce łączymy śmietankę, najlepiej schłodzoną, mleko skondensowane, wanilię i jajka, za pomocą miksera.
3. Wyjmujemy z lodówki masę i wylepiamy nią formę do tarty o średnicy 23-25 cm. Aby masa nie lepiła się do naszych dłoni, najlepiej je zwilżyć zimną wodą. 
Spód tarty nakłuwamy widelcem i formę wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut do podpieczenia. Wyjmujemy, studzimy przez około 10 minut. Po tym czasie wylewamy masę z mleka słodzonego bezpośrednio na spód. Można ją przemieszać trzepaczką przed wylaniem.
4. Formę z  ciastem wstawiamy ponownie do piekarnika na 30-35 minut albo do momentu kiedy to wierzch tarty będzie ścięty ale niezarumieniony. Formę z ciastem wyjmujemy po tym czasie i studzimy. Przed podaniem dekorujemy połówkami truskawek. Smacznego :)

 wpis sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw


10 komentarzy:

  1. Zakochałam się w tej tarcie od pierwszego wejrzenia :) Będę musiała taką przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten spód krzyczy do mnie :zjedz mnie!"<3

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również zakochałam się bez pamięci!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity ten pistacjowy spód :) i świetne zestawienie kolorów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękna!
    I jakie foty - wow!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie :) Super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super tarta! ; )
    Fajny pomysł z pistacjami. :- )
    Prezentuje się idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak smakuje pistacjowy spód? Bo jestem zakochana we wszytskich orzechach i to jest dla mnie strzał w dziesiątkę :D


    Zapraszam:
    www.cojapieke.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.