piątek, 17 października 2014

Sernik Czekoladowe Serce


Jeżeli szukacie na ten weekend czegoś bardzo czekoladowego a lubicie serniki, czekoladę, nutellę i znane nam pralinki, to być może Czekoladowe Serce spełni Wasze oczekiwania smakowe :-)
Podchodziłam do tego sernika dwa razy kombinując masę z różnymi serami, proporcjami i ten właśnie jest najlepszą wersją sernika, o jaki poprosił znajomy na rocznicę ślubu.
Do przygotowania dzisiejszego deseru wykorzystałam sporo twarogu polskiego i małe opakowanie mascarpone. Wcześniej przekonana byłam że polski ser twarogowy nie do końca będzie spełniać się w czekoladowych sernikach. Tym sernikiem udowodniłam sama sobie że jest wręcz odwrotnie. Wyszedł sernik dosyć ciężki i bardzo czekoladowy, dodatkowo z gęstą, błyszczącą ganache- wpaniały. Bardzo polecam! :)

Sernik Czekoladowe Serce

składniki na formę w kształcie serca:

750 g sera twarogowego tłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g mascarpone
100 g dobrej czekolady
100 g mlecznej czekolady
130 ml śmietanki kremówki
100 g cukru
120 g nutelli
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka aromatu kawowego
1 łyżka dobrego likieru kawowego
łyżeczka kawy rozpuszczalnej

na ganache:
100 g dobrej czekolady
50 g mlecznej czekolady
150 ml śmietanki kremówki

dodatkowo:
pralinki Ferrero Rocher, użyłam ich 10
łyżka masła, do nasmarowania formy

Przygotowanie:

1. Ser zmielony łączymy z mascarpone za pomocą miksera, ewentualnie blendera, tak aby powstała
gładka masa. Dodajemy cukier. Miksujemy.
2. Do małego garnka o mocnym dnie wrzucamy czekoladę połamaną na kosteczkę. Zalewamy śmietanką, mieszamy. Garnek wstawiamy do większego garnka, do którego wlewamy do połowy wody. I rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Garnek duży wstawiamy na gaz. Mieszamy czekoladę ze śmietanką aż do rozpuszczenia, nie zagotowujemy. Czekolada rozpuszczona powinna być gładka, bez grudek.
3. Wlewamy czekoladę do masy serowej, miksujemy do połączenia.
4. Wsypujemy mąkę. Miksujemy masę. Wbijamy jajka i miksujemy krótko, na najwyższych obrotach tylko do połączenia.
5. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Formę wysmarowujemy masłem od wewnątrz (boki i dno).  Masę wlewamy do formy. Wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1h i 20 minut.
6. Sernik upieczony będzie miał sztywny wierzch (można to sprawdzić potrząsając formą). Wyłączamy piekarnik jak tylko sernik będzie gotowy. Sernik studzimy w formie przez co najmniej 4-6 h, nie zdejmujemy obręczy.
7. Jak tylko sernik przestygnie, dekorujemy go polewą czekoladową. Podobnie przygotowujemy ją w kapieli wodnej, patrz punkt 2. Gotową gładką polewą zdobimy sernik. Wstawiamy do lodówki. Jak tylko polewa stężeje dekorujemy pralinkami. Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Chciałabym dostać takie serce od kogoś, zdecydowanie; ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj mieć taki serni, i nawet najgorszy weekend byłby udany :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie serce mogłabym odbierać codziennie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast likieru i aromatu kawowego można dodać migdałowe?

    OdpowiedzUsuń
  5. ile jajek należy wbić? nie ma w składnikach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodałam 4 małe jajka i wyszło pyszne:) polecam przepis!

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.