wtorek, 7 października 2014

Sernik dyniowo-truflowy

Długi czas zastanawiałam się nad tym czy będzie warto zaryzykować i upiec sernik z dynią. Wobec udanych i mniej udanych eksperymentów kulinarnych, bo zdarzają się i takie, nie chciałam żałować. W przypadku tego sernika dyniowo-truflowego żałowałabym gdybym go nie upiekła. Jest wyśmienity. Spód ciasteczkowy tak jak w serniku nowojorskim. Następnie masa serowo-dyniowa wzbogacona o świeżo wyciskany sok z mandarynek, skórkę mandarynkową, przyprawę do piernika i cynamon. I zapewniam Was że tak przygotowany sernik (tylko w mniejszej formie) jest bardzo dobry. Zamarzyło mi się jednak połączenie dyni z czekoladą. Stąd na samych wierzchu idealnie aksamitna delikatna warstwa trufli, w wersji tak delikatnej o jakiej można tylko śnić :-) Zachęcam Was gorąco do wypróbowania tego przepisu. U nas po serniku nie został ani ślad- poszedł do ludzi.

Sernik dyniowo-truflowy 

spód: 

180 g ciasteczek z kawałkami czekolady (chocolate chip cookies)
40 g masła

masa serowo-dyniowa: 

750 g serka kremowego typu Philadelphia
170 g cukru
3 duże jajka
łyżka przypraw do piernika
1,5 łyżeczki cynamonu
sok z 2 mandarynek
skórka otarta z jednej mandarynki 
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
170 g pieczonej dyni bez skórki, zmiksowanej na gładko

masa truflowa:

200 g czekolady, min. 70 % kakao *
40 g czekolady mlecznej
600 ml śmietany kremowej
3 łyżki syropu złocistego
łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

1. Ciasteczka kruszymy na piasek i łączymy z masłem. Ugniatamy masę. Formę do pieczenia o średnicy 23-25 cm wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na dno formy tak aby utworzyć cieńki równy spód. Formę ze spodem wstawiamy do lodówki.
2. Przygotowujemy masę serowo-dyniową. Ser wkładamy do misy miksera, łączymy z puree dyniowym i cukrem. Miksujemy przez 2 minuty. Dodajemy sok z mandarynki i skórkę. Wsypujemy przyprawę do piernika, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy przez 3 minuty. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy tylko do połączenia.
3. Masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i pieczemy 45 minut. Po czym piekarnik wyłączamy, formę wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i studzimy całkowicie.
4. Przygotowujemy masę truflową. Czekolade lamiemy w kosteczke.
Umieszczamy w malym rondelku z 1/3 smietanki i syropem kukurydzianym. Przygotowujemy kapiel wodna. Do duzego rondelka nalewamy do 1/3 wody i zagotowujemy ja. Nastepnie zmniejszamy plomien i umieszczamy maly rondelek z czekolada i smietanka w duzym rondelku tak aby woda (lekko wrzaca) nie dostala sie do czekolady. I mieszamy co jakis czas czekolade z smietanka az sie rozpusci i oba skladniki sie polacza. Nie zagotowujemy, zdejmujemy od razu po polaczeniu z ognia. Odstawiamy do ostygniecia.
5.Pozostala smietanke umieszczamy w dosc duzym czystym naczyniu razem z kawa .
Ubijamy nie za dlugo tak aby byla prawie gesta, caly czas na najwyzszych obrotach miksera. Jak tylko czekolada ostudzi sie laczymy ja ze smietanka na najnizszych obrotach, bardzo krotko. Wylewamy mase (powinna miec na tym etapie konstystencje lekko lejaca) do formy, wyrownujemy szpatulka wierzch i wkladamy do lodowki 8-10 h a najlepiej na cala noc.
6. Całość dekorujemy groszkami czekoladowymi lub posypką. Aby sernik się nie rozleciał przed krojeniem, oddzielamy go od ścianek obreczy, najlepiej nozem. Sernik podajemy schłodzony. Aby otrzymać równe kawałki, kroimy gorącym czystym nożem.





5 komentarzy:

  1. Oj ślinka mi pociekła po brodzie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda nieziemsko, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis i kolejny genialny pomysł na wykorzystanie dyni w kuchni, tym razem na słodko! :) Będziemy śledzić na bieżąco wpisy z kolejnymi przepisami z wykorzystaniem dyni. Najciekawsze przepisy wraz z linkiem do bloga opublikujemy tutaj: http://twojmlunch.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sernik jest przepyszny!!! Nigdy nie robiłam z dodatkiem dyni a tu taka niespodzianka :) wszyscy byli zachwyceni. Mam pytanie czy to 170 g puree z dynii to dobra ilość? Ja robiłam z połowy porcji i i tak dałam Ok 110 bo wydawało mi sie bardzo mało i mój sernik wyszedł tez mało pomarańczowy.. nie dodałam jednak w ogóle przyprawy do piernika a odrobine gadam masala to moze to miało wpływ na kolor? A gdyby tak dodać więcej tego puree? Jak pani myśli? I ze zwykłym twarogiem z wiaderka rownież powinno sie udać prawda? Pozdrawiam i dziękuje za przepis!;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.