poniedziałek, 6 października 2014

Maślane ciasto z jabłkami i śliwkami

Lubimy jeść zdrowo ale goszczą u nas często ciasta tradycyjne, takie jakie to piekły nasze babcie, a później mamy.
Aby takie ciasto przygotować potrzeba prawdziwego masła (zdecydowane NIE dla margaryny i wszelkich olejów eko, choćbyśmy mieli jak najlepsze intencje),  najwyższej jakości wanilii i owoców. W przygotowaniu tradycyjnego ciasta z owocami nie potrzeba wielu estetycznych udziwnień. Tutaj najważniejsza jest jakość składników. Im one lepsze, tym lepszy nasz wypiek.
Jeżeli polubiliście ciasto z jabłkami siostry Anastazji, to ciasto również Wam przypadnie do gustu. Zapraszam po przepis :)

Maślane ciasto z jabłkami i śliwkami 
na podstawie przepisu siostry Anastazji na ciasto z jabłkami i budyniem 

składniki na formę 35 cm x 28 cm: 

250 g dobrego masła
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany (18 % tłuszczu)
łyżka pasty waniliowej

nadzienie: 
1,5 kg jabłek, np. antonówka
7-10 śliwek, np. węgierek

dodatkowo: 
3 łyżki bułki tartej
30-40 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie: 
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia nad dużą miską. Dodajemy cukier, mieszamy, dodajemy żołtka, śmietanę, masło, wanilię i zagniatamy ciasto. Na początku będzie to trudne- będzie się lepić, ale nie dodajemy więcej mąki. W przeciągu 8 minut ciasto powinno dać się uformować w kulę. Gładkie, wyrobione dokładnie (wszystkie składniki muszą się połączyć) ciasto dzielimy na dwie części.
2. Formę prostokątną wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na papier, na dno formy, wykładamy jedną część ciasta tak, aby powstał cieńki placek. Formę wstawiamy do piekarnika na 10 minut aby podpiec ciasto. Następnie wyjmujemy i studzimy.
3. Myjemy, obieramy jabłka. Pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy owoce na cieńkie plasterki.
Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy owoce też na plasterki. Jabłka mieszamy z połową dodatkowego cukru (patrz: dodatkowo) cynamonem i 2 łyżkami bułki tartej. Owoce wykładamy na podpieczone ciasto. Na jabłka, na samym wierzchu, wykładamy śliwki uprzednio wymieszane z jedną łyżką bułki tartej i reszta dodatkowego cukru.
4. Nad owocami odrywamy po małym kawałku drugą część ciasta i posypujemy tym owoce aż do wyczerpania ciasta. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, pieczemy 25- 30 minut aż do momentu, kiedy wierzch nabierze brązowego koloru.
5. Ciasto można podawać ciepłe z lodami waniliowymi. Tak smakuje najlepiej. Tuż po pieczeniu wierzch jest lekko chrupiący a owoce ciepłe i miękkie. Ciasto jest smaczne następnego dnia ale lekko mięknie.

5 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda pysznie :) Proste, a jednocześnie pełne smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne. Takie ciasta są po prostu doskonałe.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. boskie, boskie! kocham takie swojskie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie. A do tego jabłka, śliwki...i masło ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.