link
facebook login BAYADERKA : Pudding chia

sobota, 14 lutego 2015

Pudding chia

Pudding chia to nic innego jak tylko pomysł na zdrowy deser, który nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu.
O nasionach chia pisałam już wcześniej, kiedy pokazywałam Wam, jak przygotować koktajl bananowy z kakao. Zachęcam do wykorzystania nasionek w kuchni, bo są bogate w błonnik, białko, Omega-2 i inne minerały. A deser dzisiejszy dedykuję wszystkim fanom zdrowych słodkości :-)

Pudding chia
dwie porcje

4 łyżki nasion chia
250 ml mleka migdałowego
50 ml ciepłej wody
dodatkowo:
owoce świeże lub mrożone
miód, opcjonalnie

Nasiona chia wsypujemy do kubka. Mleko roślinne, np. migdałowe łączymy z ciepłą wodą, zalewamy nasiona, przelewamy do dwóch czystych szklanek i odstawiamy na około 2h w chłodne miejsce. Po tym czasie wytworzy się żel z nasion, które nadadzą konsystencji deserowi. Przed podaniem dekorujemy pudding świeżymi owocami pokrojonymi w plasterki, np. truskawkami, malinami  i jagodami. Można deser dosłodzić miodem, jeżeli uważamy to konieczne. Smacznego :)

 

3 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie... Ciekawa jestem jak smakuje. Poproszę porcję

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam już o tych nasionach, że są syte i smaczne. Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers