Udka kurczaka marynowane w wędzonej papryce, czosnku, pieprzu cayenne pieczone razem z ziemniaczkami w ziołach to pomysł na rodzinny, nieco bardziej pikantny obiad.
Miałam pod ręką pieczarki i pomyślałam że będą pasować do tego dania. Poza tym użyłam grubego pieprzu, soli w płatkach i wyszło danie może nie dietetyczne, ale za to bardzo smaczne.
Pikantne udka kurczaka z ziemniakami w ziołach
składniki na około 4-6 porcji
1200 g udek kurczaka
2 łyżki oliwy
łyżeczka wędzonej papryki
główka czosnku + 4 ząbki
szczypta pieprzu cayenne
około 6 niewielkich pieczarek, opcjonalnie
młode ziemniaki, przecięte na ćwiartki
łyżka posiekanej natki pietruszki,
łyżka utłuczonego w moździerzu rozmarynu i tymianku
2 łyżki oliwy
łyżka płynnego masła
kilka kropel soku z cytryny
dodatkowo:
sól w płatkach i gruby pieprz, do smaku
Na noc przed przygotowaniem obiadu przygotowujemy marynatę. 2 łyżki oliwy łączymy w szklance z łyżeczką wędzoną papryką, odrobiną pieprzu cayenne. Mieszamy składniki i nimi nacieramy dokładnie mięso. Dodatkowo nacieramy czosnkiem (4 ząbkami) przeciśniętym przez praskę. które wkładamy do plastikowego pojemnika. Ten zamykamy albo zawijamy kawałkiem folii spożywczej i wstawiamy do lodówki na całą noc.
W dzień przygotowania obiadu wykładamy blaszkę kawałkiem papieru do pieczenia. Na blaszkę wykładamy udka. Ziemniaki niewielkich rozmiarów myjemy pod bieżącą wodą. Przekrawamy na ćwiartki.W szklance łączymy oliwę, płynne masło, zioła, kilka kropel soku z cytryny i taką marynatą nacieramy ziemniaczki, które następnie wykładamy obok udek. Na blaszkę wykładamy też pieczarki, główkę czosnku przeciętą na pół. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celjusza. Formę z udkami i ziemniakami wstawiamy na środkową półkę. Pieczemy około 40 minut, w międzyczasie obtaczając udka i ziemniaki w oliwie. Podajemy gorące.
Miałam pod ręką pieczarki i pomyślałam że będą pasować do tego dania. Poza tym użyłam grubego pieprzu, soli w płatkach i wyszło danie może nie dietetyczne, ale za to bardzo smaczne.
Pikantne udka kurczaka z ziemniakami w ziołach
składniki na około 4-6 porcji
1200 g udek kurczaka
2 łyżki oliwy
łyżeczka wędzonej papryki
główka czosnku + 4 ząbki
szczypta pieprzu cayenne
około 6 niewielkich pieczarek, opcjonalnie
młode ziemniaki, przecięte na ćwiartki
łyżka posiekanej natki pietruszki,
łyżka utłuczonego w moździerzu rozmarynu i tymianku
2 łyżki oliwy
łyżka płynnego masła
kilka kropel soku z cytryny
dodatkowo:
sól w płatkach i gruby pieprz, do smaku
Na noc przed przygotowaniem obiadu przygotowujemy marynatę. 2 łyżki oliwy łączymy w szklance z łyżeczką wędzoną papryką, odrobiną pieprzu cayenne. Mieszamy składniki i nimi nacieramy dokładnie mięso. Dodatkowo nacieramy czosnkiem (4 ząbkami) przeciśniętym przez praskę. które wkładamy do plastikowego pojemnika. Ten zamykamy albo zawijamy kawałkiem folii spożywczej i wstawiamy do lodówki na całą noc.
W dzień przygotowania obiadu wykładamy blaszkę kawałkiem papieru do pieczenia. Na blaszkę wykładamy udka. Ziemniaki niewielkich rozmiarów myjemy pod bieżącą wodą. Przekrawamy na ćwiartki.W szklance łączymy oliwę, płynne masło, zioła, kilka kropel soku z cytryny i taką marynatą nacieramy ziemniaczki, które następnie wykładamy obok udek. Na blaszkę wykładamy też pieczarki, główkę czosnku przeciętą na pół. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celjusza. Formę z udkami i ziemniakami wstawiamy na środkową półkę. Pieczemy około 40 minut, w międzyczasie obtaczając udka i ziemniaki w oliwie. Podajemy gorące.
Pyszny zestaw na obiad :).
OdpowiedzUsuńWidząc taki smaczny zestaw na obiad nie można się opanować. Moje kubki smakowe szaleją. Ależ to pięknie i pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńO! to coś dla mnie. Z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda, jestem pewna, że smakują świetnie; )
OdpowiedzUsuń